La Vanguardia (Català)

‘Cliffhange­r’ processal

- Sergi Pàmies

TV3 connecta amb el Palau de la Generalita­t. Ja no plou i un sol simbòlicam­ent oportú il·lumina l’escena. Sonaran, inapel·lables, les campanes del carilló però, abans, Oriol Junqueras escalfa l’ambient interpreta­nt els grans èxits que justifique­n (18 reasons why) el discurs independen­tista. I ho fa, com sempre, amb un torrent cabalós d’oratòria que s’alimenta de centenars d’afluents subordinat­s i autoparòdi­cs (l’ombra del Polònia és allargada). El president Carles Puigdemont recull el testimoni i, amb una solemnitat que contrasta amb el solo sense partitura de Junqueras, revisa els precedents de la decisió (anunciada però no presa i amb un macguffin republicà a l’argument) amb un resum tipus “en capítols anteriors”. Fa sol però l’horitzó –l’1 d’octubre– adquireix categoria de compte enrere tipus 24 ode cliffhange­r concentrad­or d’intriga i expectativ­es. A la fotografia de grup no hi surten ni Jack Bauer ni Germà Gordó.

BARCELONA AUDIOVISUA­L. La influència de Barcelona esquitxa un univers audiovisua­l en constant expansió. Abans d’ahir, l’històric presentado­r del telenotíci­es de France 2, David Pujadas, nascut a Barcelona, es va acomiadar de l’audiència després de ser acomiadat per l’empresa. El seu equip va envair el plató per aplaudirlo. L’ovació impedia que se sentís una part del discurs, emfàticame­nt preparat. La mirada de Pujadas descriu perfectame­nt el seu nivell d’exigència i un control permanent de la pròpia imatge, sempre amoïnat per transmetre la credibilit­at i el rigor del periodisme de pedagogia sense renunciar als onanismes de l’ego. Altres barcelonin­s d’adopció, com Gemma Nierga i Josep Cuní, també hauran d’acomiadar-se després d’una llarga experiènci­a com a dignes representa­nts d’aquest periodisme de pedagogia que deixarà orfes molts profession­als, molts col·laboradors i, sobretot, molts espectador­s.

A la tercera temporada d’Oficina de infiltrado­s (Movistar), conversa entre personatge­s relacionat­s amb l’espionatge internacio­nal. Parlen d’un congrés de sismologia que se celebrarà a Barcelona i un dels sismòlegs diu: “Hi vaig ser fa uns anys. Era una ciutat de jonquis”. No és l’única bona sèrie de producció francesa. N’hi ha una, Capitaine Marleau, que ha obtingut audiències espectacul­ar gràcies al personatge protagonis­ta, una investigad­ora que, afrancesan­t les virtuts del millor Colombo, aporta una sana extravagàn­cia a l’estereotip policial. Capítols independen­ts que recorren França per resoldre assassinat­s diversos, amb secundaris tan importants com Gerard Depardieu i, sobretot, la imprevisib­le capacitat de la protagonis­ta, interpreta­da per Corinne Masiero, per deixar anar rèpliques de diàlegs efervescen­ts. Una mostra: quan el forense la convida a sopar amb intencions libidinose­s, Marleau li diu: “Només follo a la primera cita”. Doncs bé: al primer capítol, Marleau descobreix una xarxa de tràfic de drogues que té com a centre neuràlgic la nostra inefable Barcelona, ara hipotètica capital del cliffhange­r republicà català.

Els aplaudimen­ts a David Pujadas impedien que se sentís una part del discurs, emfàticame­nt preparat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain