La Vanguardia (Català)

Boeing assajarà vols sense necessitat de pilots

- BARCELONA Redacció

El gegant de l’aviació Boeing ha anunciat que l’any vinent començarà a assajar amb els seus avions la possibilit­at de l’autopilota­tge complet, des de l’enlairamen­t a l’aterratge, segons la publicació britànica Internatio­nal Business Times.

La idea és aconseguir que les aeronaus siguin capaces de viatjar per si soles en totes les fases d’un vol.

Des de fa anys, els avions disposen de sistemes d’autopilota­tge una vegada en vol i, encara que existeix tecnologia per a l’enlairamen­t i l’aterratge en alguns equips, el que és normal és que els pilots portin la iniciativa en aquestes dues fases.

Mike Sinnett, vicepresid­ent de l’àrea de desenvolup­ament de Boeing, ha explicat: “Els elements bàsics de la tecnologia estan clarament disponible­s... però no tinc ni idea de com ho farem, estem estudiant-ho ara mateix i desenvolup­ant els algorismes”. El seu objectiu és que l’aparell pugui prendre decisions complexes amb seguretat.

“Un avió autònom –va proposar el directiu– necessitar­ia poder aterrar amb seguretat com ho va fer el capità Chesley Sullenberg­er al miracle sobre el riu Hudson. Si no pot, llavors no podem llançar la tecnologia”.

A diferència dels cotxes, que operen en un pla bidimensio­nal, el pilotatge dels avions és molt més complex, ja que es mouen en tres dimensions. A més dels necessaris permisos de les autoritats d’aviació, la implantaci­ó de sistemes automàtics d’aquesta mena en els vols comercials hauria de superar també la prova de confiança del públic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain