La Vanguardia (Català)

Una catedral amb vista

-

Les catedrals solen ser edificis ombrívols, amb prou feines il·luminats per la llum acolorida que es filtra per vitralls i rosasses. La de Màlaga no és aliena a aquesta tònica. Però, gràcies a les reformes fetes a la coberta –que ja fa un parell d’anys que es va obrir al públic–, ara és, a més a més, una catedral amb vista.

Aquest podria ser, d’ara endavant, el nom popular de la catedral en substituci­ó de l’històric de La Manquita, perquè una de les dues torres de la façana va quedar inacabada. No és l’única manca de la catedral, considerad­a una joia renaixenti­sta andalusa. Les llargues obres, que van començar la primera meitat del segle XVI i es van acabar per ordre reial el 1782, es van tancar sense el previst sostre a dues aigües. En conseqüènc­ia, la vintena de cúpules que cobreixen les tres naus, i l’absis, es van deteriorar de mica en mica, fins a exigir una reparació que frenés filtracion­s, humitats i desprenime­nts.

Aquestes obres, que es van acabar el 2009, van redefinir el paisatge arquitectò­nic sobre la cinquena façana de l’edifici: una successió de cúpules esmusses, de totxo, que dibuixen sobre la catedral una cosa semblant a unes dunes ceràmiques, entre les quals serpenteja un nou sistema de canalitzac­ions.

Després, i amb vista a facilitar la visita a aquesta cinquena façana, es van fer els treballs pertinents, que van acabar el 2015, amb els arquitecte­s Gabriel Ruiz Cabrero, Juan Manuel Sánchez La Chica i Adolfo de la Torre Prieto. Aquesta intervenci­ó és molt delicada, i es va emprendre amb la voluntat de no rivalitzar en cap cas amb la fàbrica de la catedral i de poder, si es decidís, desmuntar-la. Aquesta delicadesa ja és patent en les discretes lluminàrie­s disposades a les estretes escales de cargol d’accés. I també es manifesta en la selecció de materials, el recorregut perimetral per la coberta de la catedral, les baranes i les plataforme­s d’iroc. Des d’aquesta coberta es gaudeix d’una vista panoràmica sobre el centre històric de Màlaga, sobre l’alcassaba o el Gibralfaro i sobre el port.

La nova coberta ceràmica acabada el 2009 ja té esquerdes, algunes d’amplada preocupant, que han propiciat més filtracion­s. No és una bona notícia. Però sí que ho és que la intervenci­ó posterior per ordenar el recorregut per les cobertes s’hagi dissenyat amb tanta contenció i respecte, afegint al venerable edifici un atractiu fins ara ignorat.

 ?? LL.M.. ?? Detall de la coberta en què s’aprecia, a la dreta, el passeig perimetral
LL.M.. Detall de la coberta en què s’aprecia, a la dreta, el passeig perimetral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain