La Vanguardia (Català)

Girona ja té el seu museu del segle XX a la casa Pastors

Generalita­t, Diputació i Ajuntament aporten 4,4 milions per a la rehabilita­ció

- J. PLAYÀ Barcelona

La casa Pastors de Girona, un edifici neoclàssic situat al davant de la catedral, serà la seu del nou Museu d’Art Modern i Contempora­ni d’aquesta ciutat. Ahir el conseller de Cultura, Santi Vila, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el vicepresid­ent tercer de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, van signar el conveni per impulsar el nou equipament, al qual es destinaran 4,4 milions d’euros en quatre anys (2 milions de la Diputació, 1,2 milions del Departamen­t de Cultura i 1,2 de l’Ajuntament). A més a més, la Generalita­t cedeix l’ús de l’edifici, que és de la seva titularita­t.

L’acord suposa que el Museu d’Art de Girona tindrà a la pràctica dues seus: l’actual, ubicada al palau Episcopal, que acollirà des del romànic fins al segle XIX, i la casa Pastors, que se centrarà en l’art modern i contempora­ni de Catalunya, majoritàri­ament del segle XX. Aquest nou museu neix a partir de l’adquisició del fons d’art del crític i historiado­r Rafael Santos Torroella. La compra es va fer el 2014 per 3,9 milions d’euros, a pagar en set anys. Aquest important fons, amb obra d’artistes com Dalí, Tàpies, Miró, Remedios Varo, Ángeles Santos i Picabia, se sumarà a les col·leccions d’art procedents de les diferents administra­cions i de col·leccions privades. Aquest nou espai també mantindrà vincles amb el MNAC i el Macba.

D’aquí pocs dies està previst que es convoqui el concurs d’arquitecte­s per a la rehabilita­ció de la casa Pastors. D’aquí quatre mesos un jurat d’experts triarà la millor proposta i l’equip guanyador redactarà el projecte executiu. Es preveu destinar tots els espais possibles de la casa Pastors a exposicion­s i activitats. Els pròxims mesos es debatrà el model de gestió i el nom definitiu del nou equipament, així com el seu encaix en el futur pla de museus de Girona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain