La Vanguardia (Català)

L’Agència de Transparèn­cia avança cap al bon govern

L’organisme aposta per la formació i el treball compartit entre administra­cions, entitats vinculades i empreses adjudicatà­ries de l’AMB per impulsar bones pràctiques

- CECÍLIA LÓPEZ

L’ Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) va crear, a iniciativa de la presidenta, Ada Colau, i amb l’acord entre les formacions que integren el govern metropolit­à, l’Agència de Transparèn­cia, un òrgan de garantia del bon govern i la transparèn­cia tant a l’administra­ció metropolit­ana com a les entitats vinculades a l’AMB i a les empreses prestadore­s de serveis públics. A l’equador del Pla d’actuació metropolit­à (2015-19), en el qual s’emmarquen els objectius de l’Agència de Transparèn­cia, l’ens ha aconseguit reunir els principals experts en la matèria en cinc jornades de formació i un seminari internacio­nal adreçat als actors encarregat­s de complir amb la transparèn­cia a les administra­cions i les entitats. A més de crear un consell assessor format per experts i posar en marxa el Portal de Transparèn­cia, l’Agència ha incorporat el programa Demèter, que pretén fomentar i garantir la igualtat entre homes i dones, i visibilitz­ar les diferèncie­s salarials o l’accés als càrrecs directius.

Gemma Calvet, directora de l’Agència de Transparèn­cia de l’AMB, assegura que en un moment “en què la idea que la corrupció ho inunda tot, s’ha de substituir el model de finestreta i burocràcia per un pont de diàleg i de confiança més proper entre les administra­cions públiques, el sector privat que actua amb les administra­cions i la ciutadania. L’accés a la informació i el rendiment de comptes ha de ser un missatge d’anada i tornada, capaç de dotar de normalitat la cosa pública. La transparèn­cia només és un mitjà per arribar al bon govern, així que des de l’AMB posem l’èmfasi en la formació i la creació de coneixemen­t”, afegeix Calvet.

CLÀUSULES OBLIGATÒRI­ES

En la seva valoració, la directora de l’Agència de Transparèn­cia és optimista: “A mig camí del Pla d’actuació, hem avançat molta feina a l’hora de constituir eines com la Xarxa d’Enllaços de Transparèn­cia o les clàusules als contractes públics, una iniciativa pionera a escala internacio­nal que obliga a incloure clàusules de transparèn­cia obligatòri­es en tots els contractes públics de l’AMB per garantir la transparèn­cia per part de les empreses adjudicatà­ries.

L’Agència de Transparèn­cia té competènci­es sobre l’administra­ció metropolit­ana, els seus organismes, consorcis i empreses vinculades

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain