La Vanguardia (Català)

Un silenci incòmode

L’Aràbia Saudita demana disculpes perquè els seus jugadors no van respectar el minut de record a les víctimes de Londres

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

La tradició de retre homenatge, en silenci, als difunts, no forma part de la cultura saudita. Els jugadors no tenien intenció de faltar al respecte a la memòria de les víctimes ni disgustar els seus familiars, amics o qualsevol individu afectat per aquesta atrocitat. Condemnem qualsevol tipus de terrorisme i d’extremisme”. Vint-i-quatre hores després del que gairebé tothom va interpreta­r com un menyspreu va arribar la disculpa de la federació de futbol de l’Aràbia Saudita. Un dia després d’un gest lleig i que va provocar una onada de crítiques, van venir les lamentacio­ns i les peticions de perdó. L’episodi va tenir lloc dijous a l’estadi Oval d’Adelaida (Austràlia), abans del matx de classifica­ció per al Mundial de Rússia 2018 Austràlia-Aràbia Saudita.

Es va decretar un minut de silenci per les víctimes dels atemptats de Londres de dissabte passat; entre elles, dos australian­s. Mentre els jugadors locals formaven en semicercle, abraçats, els visitants no feien cas de la situació, es mantenien dispersos pel camp i fins i tot continuave­n escalfant.

La Federació Australian­a de Futbol (FFA) va assegurar ahir que tant la Confederac­ió Asiàtica de Futbol (AFC) com els responsabl­es de l’expedició saudita estaven informats que es guardaria un minut de silenci. “Poc abans de començar el partit, els caps de la delegació de l’Aràbia Saudita ens van advertir que aquest tipus d’homenatges no tenen cabuda en la seva cultura i que ells es traslladar­ien a la seva part del camp i anirien prenent posicions per començar a jugar mentre els jugadors australian­s formessin junts”.

Davant tot l’enrenou provocat, la FIFA es va veure obligada a emetre un comunicat per provar de rebaixar el suflé. “Després de revisar les imatges del succeït, hem decidit que no hi ha motius per obrir cap expedient disciplina­ri”, va concloure l’organisme internacio­nal.

En un partit amistós que el Barcelona va disputar a Qatar el passat 13 de desembre, al contrari del que va succeir dijous, l’equip saudita de l’Al-Ahli sí que va guardar, com els jugadors del Barça, un minut de silenci en memòria de les persones mortes en l’accident d’avió que traslladav­a el conjunt brasiler del Chapecoens­e. En aquella ocasió, tots dos equips sí que van formar de la mateixa manera mentre tenia lloc l’homenatge.

 ?? DAVID GRAY / REUTERS ?? Els jugadors d’Austràlia formen durant el minut de silenci mentre els de l’Aràbia Saudita no el fan
DAVID GRAY / REUTERS Els jugadors d’Austràlia formen durant el minut de silenci mentre els de l’Aràbia Saudita no el fan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain