La Vanguardia (Català)

El vestit nou de l’emperador

Més enllà de veure’ls en pilotes, encara triguem massa a engegar els nostres governants a passeig

- David Carabén

Als anys noranta del tombant de segle, Occident va viure una molt profunda reformulac­ió del valor intrínsec de les imatges. Es va posar en dubte la seva capacitat de dir la veritat. La dècada va començar amb la guerra del Golf, amb els informatiu­s de la CNN en directe des del front i aquelles imatges de videojoc que captaven les càmeres instal·lades als bombarders americans. La revolució digital arribava al cinema i a la televisió.

De seguida va aparèixer el JFK d’Oliver Stone, en què la veritat del magnicidi es descobria i confonia a través de la manipulaci­ó de les imatges i, en no res, el moviment dogma 95, de Lars von Trier, que, tot i celebrar l’adveniment del món digital, ho feia amb el compromís d’evitar els efectes especials i l’artificial­itat a què convidava la nova tecnologia.

Hi pensava tot mirant OJ: Made in America (2016), l’esplèndida sèrie documental que ens relata l’auge i la caiguda de l’actor i estrella del futbol americà OJ Simpson. Acusat d’assassinar a sang freda la seva exparella i un amic la nit del 12 de juny de 1994, la producció ens acompanya al llarg del judici més publicitat de la història. L’ambient en què es va produir tenia com a antecedent immediat i principal els disturbis de Los Angeles de la primavera de 1992. Més enllà dels nostres Jocs Olímpics i de la primera Copa d’Europa del Barça, també és ara que celebrem el trenta aniversari d’aquells esdevenime­nts d’abast mundial. L’esclat de violència als carrers havia començat amb l’absolució dels policies a qui, en unes imatges captades per un video-aficionat des del balcó de casa, tothom havia vist apallissan­t acarnissad­ament el taxista Rodney King. Ningú podia entendre que no n’hi hagués prou amb aquelles imatges per condemnar els agressors.

Després dels Jocs, aquí a Barcelona, Manel Huerga va engegar Betevé, enviant reporters amb petites càmeres digitals de vídeo pels carrers de la ciutat. Jo n’era un. I recordo que teníem la idea que els mitjans de producció àudio-visual i, per tant, la mirada sobre la realitat, deixaria de ser uniforme i unívoca, deixaria d’estar només en mans de quatre poderosos i s’esparpella­ria entre la ciutadania més o menys compromesa. Aquella idea o miratge possibleme­nt s’hagi vist superada per Wikileaks, que en té prou amb accedir a les seves dades per demostrar que l’emperador va nu. És veritat que s’han trobat més maneres i millors de posar en evidència el mal exercici del poder. Però quan un fa recompte de la ingent acumulació d’arguments en contra dels nostres governants –Bárcenas, Millet o el preu de Neymar, tan és– un s’adona que, més enllà de veure’ls en pilotes, encara triguem massa a engegar-los a passeig.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain