La Vanguardia (Català)

Liberbank i Unicaja, les entitats més afectades per la crisi del Popular

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

Els especulado­rs es van acarnissar ahir, una sessió més, amb les accions de Liberbank fins a fer-li perdre un 17,6% de capitalitz­ació. En només 10 jornades ha perdut el 45% del seu valor, si bé els descensos s’han accentuat després del rescat del Popular i la seva venda al Santander.

L’entitat, que cotitza a la borsa des de l’any 2013, té un capital circulant (free flow) molt estret, ja que prop del 60% dels títols està en mans d’accioniste­s estables entre els quals destaquen les fundacions de les antigues caixes d’estalvis que van donar origen a l’entitat. La capitalitz­ació és de 631 milions d’euros. En només dos dies han canviat de mans la meitat dels títols que no són dels accioniste­s estables, la qual cosa mostra que es troba en ple atac especulati­u, segons van assegurar fonts properes a l’entitat. L’estimació realitzada pel FROB sobre el Popular, en què considerav­a que el banc tenia un valor negatiu, ha projectat una ombra de dubte cap a altres bancs.

El segon banc més petit del sistema financer espanyol –amb actius de 42.000 milions– va intentar dijous frenar la sagnia al comunicar que la cobertura dels seus actius dubtosos era del 121% i que la seva posició de liquiditat s’acostava als 7.000 milions. La complicada situació en borsa no ha tingut cap impacte rellevant entre la seva clientela, que malgrat algunes consultes no ha realitzat retirades significat­ives de dipòsits, segons fonts pròximes a l’entitat.

L’andalusa Unicaja és una altra de les possibles damnificad­es per la desaparici­ó del Popular. Una part important del rescat del Popular ve motivat per la negativa evolució en borsa del banc. Unicaja tenia previst sortir a borsa abans de l’estiu per complir amb la legislació que afecta les antigues caixes d’estalvis. Fonts pròximes a l’entitat van dir que la direcció està tranquil·la i que continua amb el pla previst.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain