La Vanguardia (Català)

Les tecnològiq­ues cauen de cop davant els dubtes sobre el seu valor

El Nasdaq viu el pitjor dia de l’any pel retrocés dels grans del sector

- Barcelona

El culpable té nom: Robert Boroujerdi. Si a alguns no els sona, a partir d’ahir el tindran al cap. Aquest director d’inversions de Goldman Sachs va despertar ahir dubtes sobre els grans valors tecnològic­s de Wall Street. “Creiem que la baixa volatilita­t pot portar potencialm­ent la gent a subestimar els riscos inherents a aquests negocis, incloent l’exposició cíclica, les regulacion­s potencials, les preocupaci­ons antimonopo­li o el risc de disrupció mútua a mesura que aquestes empreses envaeixen els negocis de l’altre”, va escriure aquest analista, amb referència a Facebook, Apple, Alphabet (Google), Amazon i Microsoft.

Es va obrir la veda en qüestió d’uns minuts. Els valors van caure en picat. Apple cedia al cap de pocs minuts del tancament un 4,8%, les altres més del 3% i un altre valor de referència, Nvidia, més del 8%.

Wall Street, que estava en rècords històrics, va esfondrar-se i va tancar la setmana en negatiu. El Nasdaq va cedir un 1,8%, el pitjor dia de l’any. L’índex Vix, que mesura la volatilita­t (i que per tant anuncia inestabili­tat), es va disparar ahir fins a 11,29, un valor que no es veia des del 1993. La sensació del mercat és que les borses feia molt de temps que corrien. Potser més del compte. Les xifres avalen aquesta tesi: només la setmana passada Wall Street havia completat la seva ratxa de guanys diaris més prolongada... des del 1992!

Si se’ls pogués mesurar la temperatur­a, es diria que les tecnològiq­ues fa mesos que tenen febre: només des de començamen­t d’aquest any han afegit al seu valor uns 660.000 milions de dòlars en capitalitz­ació borsària, amb una apreciació de mitjana del 30% (i només estem al juny), quan la mitjana de la borsa dels Estats Units ha pujat menys del 9%. És a dir, que tripliquen els paràmetres. Les accions d’Amazon i Alphabet van arribar a superar fins i tot els 1.000 dòlars.

Ni els riscos (presumptes) d’“impeachmen­t” a Donald Trump, ni les incògnites de les eleccions britànique­s

La borsa estava en màxims històrics, fins que un informe va desencaden­ar una onada de vendes

o un possible conflicte militar a Qatar no semblava, fins ahir, que haguessin debilitat la confiança (cega?) dels inversors, que s’havien recolzat en l’eterna promesa de retallades fiscals de la Casa Blanca i en la possible pujada de tipus d’interès de la Reserva Federal per justificar el seu optimisme. Però de vegades n’hi ha prou amb un pretext (o un informe) per introduir la llavor del dubte.

“La tecnologia ha estat en ratxa durant un període molt, molt llarg de temps”, va reconèixer a Reuters John Praveen, director general de Prudential Internatio­nal Investment­s Advisors, i va afegir que els inversors poden utilitzar l’informe com “una excusa per prendre beneficis”.

“La pregunta és si la percepció està canviant en el llarg termini o simplement és un retrocés temporal”, va dir a Bloomberg Bill Schultz, de McQueen, Ball & Associates. Altres analistes suggerien que s’havia produïda una rotació de carteres a favor del sector energètic, molt castigat en els últims mesos. Una anècdota significat­iva per entendre el que va passar ahir als parquets va ser la notícia que Tesla va superar per primera vegada en borsa BMW. Els alemanys van vendre l’any passat més de 2,3 milions de vehicles. La firma d’Elon Musk, 76.000. Facin números.

 ?? RICHARD DREW / AP ?? Wall Street es va preocupar ahir pels grans valors tecnològic­s
RICHARD DREW / AP Wall Street es va preocupar ahir pels grans valors tecnològic­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain