La Vanguardia (Català)

Treballar on sigui

Gairebé el 60% dels aturats de fins a 34 anys estan disposats a canviar de residència per tal de trobar una feina

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Malgrat que tradiciona­lment s’ha considerat el mercat laboral a Espanya molt poc donat a la mobilitat, el cataclisme de la crisi econòmica pot haver trencat la resistènci­a a arrelar fora de la localitat o la província de naixement. Sobretot entre les generacion­s més joves, que continuen arrossegan­t alts nivells d’atur i precarieta­t i tenen menys possibilit­ats d’estar

atrapats per les obligacion­s familiars i d’una hipoteca. El 58,8% dels aturats entre 16 i 34 anys asseguren que estan disposats a canviar de residència si això els permet trobar una feina, segons dades publicades ahir per l’INE.

D’acord amb aquesta nova part de la robusta Enquesta de Població Activa (EPA), dedicada en aquesta ocasió als joves i el mercat laboral, sis de cada deu dels aturats que es plantejari­en traslladar-se triarien anar a l’estranger a la recerca d’oportunita­ts laborals. No es tracta només d’un plantejame­nt hipotètic, ja que 573.000 joves (el 12,5% dels ocupats d’aquesta franja d’edat) van reconèixer que havien fet les maletes per incorporar-se a la seva feina actual.

Entre els inactius, que sumen en aquesta franja d’edat gairebé 3,2 milions de persones, el percentatg­e dels qui es traslladar­ien és més reduït ja que només arriba al 35,6%. Tant per al col·lectiu dels que busquen activament feina com dels que estan fora del mercat laboral (per exemple, perquè encara estan estudiant), els homes es mostren més disposats a abandonar la seva localitat de residència que les dones.

L’enquesta de l’INE, realitzada en col·laboració amb la Comissió Europea, també s’atura a analitzar com acostumen a trobar feina els gairebé cinc milions d’ocupats joves que hi havia a Espanya el 2016. En concret, els assalariat­s confien sobretot en la seva xarxa social (l’analògica): més de quatre de cada deu confessen que van aconseguir la seva ocupació actual a través de familiars, amics o coneguts. El percentatg­e més alt es dona entre els qui tenen menys de 25 anys. Com a mètode més efectiu per sortir de les llistes de l’atur, el següent és sol·licitar directamen­t feina a un empresari, per exemple, enviant un currículum. Aquest sistema els ha funcionat al 21,7%, mentre que prop d’un 10% van respondre a anuncis inserits en mitjans de comunicaci­ó, inclosa internet.

Un 8% van trobar feina gràcies a centres d’ensenyamen­t i formació, amb especial incidència entre el col·lectiu de menys edat. Segons l’enquesta, van ser més els joves que van passar a estar ocupats gràcies a oficines privades de col·locació (3%) que els que ho van aconseguir a través de les oficines públiques d’ocupació (tot just un 2,4%).

Si es compara amb altres estudis realitzats per l’INE entre tota la població ocupada, els resultats no són gaire diferents. Gairebé la meitat dels treballado­rs de fins a 65 anys manifesten que la seva nova feina la van obtenir gràcies als seus contactes personals, davant el 22,2% que es van adreçar directamen­t a les empreses i el 6,9% que van respondre a ofertes publicades. La intermedia­ció dels serveis públics d’ocupació (2,5%) torna a figurar amb el fanalet vermell.

A més, poc més del 10% de joves que fa menys d’un any que treballen en la seva última feina o estan aturats han rebut suport de l’administra­ció per trobar feina.

Més de quatre de cada deu joves assalariat­s tenen feina gràcies a familiars, amics i coneguts

 ?? GETTY ?? La majoria dels joves que deixarien casa seva per una feina se n’anirien a l’estranger
GETTY La majoria dels joves que deixarien casa seva per una feina se n’anirien a l’estranger

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain