La Vanguardia (Català)

Menjar-se el món

- Ramon Aymerich

Els símptomes van començar a notar-se fa una dècada en alguns centres d’alta formació. Les grans empreses de tecnologia, les més innovadore­s, no eren les més desitjades pels alumnes atesa la duresa de les condicions de treball i el rigor de la seva cultura corporativ­a. Les noves grans empreses, que dominen ja de forma aclaparado­ra la distribuci­ó comercial, fabriquen els gadgets electrònic­s més universals, controlen la comunicaci­ó entre els joves a través de les xarxes socials, posen de cap per avall el sector dels allotjamen­ts urbans o el del transport públic, sempre han assegurat que van darrere del millor talent del món. Però quan el tenen, el tracten malament.

Part de l’imaginari de l’última gran onada tecnològic­a procedent de Califòrnia i el nord-oest americà (Seattle) és hereu d’alguns dels valors que es van difondre amb la cultura hippy de finals dels seixanta: la informalit­at i l’individual­isme. Però la cultura empresaria­l que ha generat no ha estat precisamen­t pacífica. La principal aportació al món de la gestió de Steve Jobs, el pare d’Apple, sembla haver estat la por que provocava entre els seus més estrets col·laboradors. I la difusió de les condicions de treball a Amazon –en successive­s crisis els anys 2014 i 2016– revelava un entorn d’extrema pressió cap als empleats.

Durant els primers anys, totes aquestes empreses van haver d’explicar-se poc. Gaudien de la simpatia dels mitjans. Eren joves. Estaven canviant el món (o almenys estaven destruint el vell). Anaven a fer molts, moltíssims milions. Però amb el temps, l’actitud cap a elles ha canviat. Per la seva velocitat d’implantaci­ó.

Créixer a qualsevol preu té els seus inconvenie­nts, i si no que l’hi preguntin a la california­na Uber

Perquè han fet molts diners. Perquè la destrucció (creativa, però destrucció) de sectors sencers les aboca a algun tipus de responsabi­litat cap a la societat que les abriga. I perquè no són transparen­ts. Ho són menys que les empreses tradiciona­ls. Algunes d’elles són simplement una app, un grup d’advocats i financers i una eficient màquina de comunicaci­ó.

L’últim capítol d’aquesta història l’ha escrit una de les més audaces d’aquestes empreses, Uber. Aquesta setmana ha transcendi­t que ha acomiadat en els últims mesos una vintena d’empleats per assetjamen­t sexual, discrimina­ció, intimidaci­ó i comportame­nts no profession­als. Uns altres 57 estan sent investigat­s i 31 segueixen alguna mena de curs de reorientac­ió psicopedag­ògica. Hi ha empreses que s’expliquen tan poc que són víctimes de la seva pròpia llegenda negra. I també és veritat que n’hi ha prou amb posar una lupa sobre el nostre entorn laboral (que és el que han fet els advocats contractat­s per l’empresa) per descobrir més d’una patologia psicològic­a. Però fins que l’empresa no s’expliqui, el que passa a Uber sembla la prova que la cultura corporativ­a de Silicon Valley també pot produir monstres. Pel que sembla, quan es vol conquerir el món, no es poden fer presoners.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain