La Vanguardia (Català)

Elisabet II espera els Reis

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

La visita d’Estat dels Reis a la Gran Bretanya està programada per celebrar-se entre el 12 i el 14 del proper mes de juliol. Cal fer-la i es farà però aquests dies, a causa de la mala gestió de les autoritats britànique­s del cas d’Ignacio Echeverría, assassinat pels terroriste­s dissabte passat però declarat desaparegu­t durant quatre dies, s’ha comprovat que poc que els importa als anglesos quedar malament amb els espanyols. Si des d’Espanya no s’ha fet una protesta formal, ha estat precisamen­t per no enredar el pròxim viatge reial però, segons s’ha constatat, poc o gens li interessa al govern britànic, el d’abans i el nou, una visita d’aquestes caracterís­tiques. El ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, que acompanyar­à els Reis en el viatge d’Estat, s’ha hagut de mossegar la llengua.

Els anglesos es van ofendre quan, després de ser fixada per al mes d’abril del 2016, Espanya va suspendre la visita en l’últim moment al·legant la interinita­t del Govern de Rajoy. Després va arribar el referèndum del Brexit; tot va canviar i al govern de Theresa May ja li importava menys el viatge dels Reis d’Espanya. Malgrat això la visita es va tornar a programar i s’havia d’haver realitzat aquesta setmana però va caldre tornar-la a ajornar per l’avanç electoral a la Gran Bretanya. La Corona, en general, es deu al seu respectiu govern, la d’Espanya i la de la Gran Bretanya, i pel que fa al viatge, encara que estigui protagonit­zat pels dos monarques, en realitat respon als interessos polítics i els dels anglesos, ara, són uns altres.

ELS COSINS ANGLESOS

Si el viatge es duu a terme serà, sobretot, per la intervenci­ó del palau de Buckingham i més concretame­nt per la bona disposició de la reina Elisabet, la sintonia de la qual amb la família reial espanyola no sempre ha coincidit amb la dels seus successius governs. La reina Elisabet que vol fer-li aquest regal al besnet de la cosina del seu avi; perquè aquest és el parentiu que uneix Elisabet II i Felip VI. La reina anglesa i el rei d’Espanya tenen com a avantpassa­da comuna la reina Victòria que, mitjançant matrimoni, va col·locar vuit dels seus nou fills (el més gran, Eduard VIII, es va quedar a casa) en totes les corts europees. La reina Victòria també figura en l’arbre genealògic de la reina Sofia i del duc d’Edimburg, units, a més, pel costat grec.

EL COMIAT DE FELIP

El marit de la reina Elisabet, que avui fa 96 anys, ha anunciat la seva jubilació per a la pròxima tardor, però en realitat s’acomiadarà de la seva activitat oficial de més de 60 anys, amb la seva presència en el sopar de gala que la sobirana britànica oferirà a Felip i Letícia el 12 de juliol al palau de Buckingham. Serà l’última ocasió en què se’l podrà fotografia­r amb el seu frac i les seves condecorac­ions i ocuparà lloc a la taula al costat de la reina Letícia. Serà, també, l’última ocasió en què exercirà de consort reial en un acte d’aquesta rellevànci­a protocol·lària.

Després del viatge dels Reis, Felip d’Edimburg atendrà els seus darrers compromiso­s amb les organitzac­ions que presideix i, en companyia de la reina Elisabet, viatjarà a Balmoral (Escòcia) com fa tots els anys i a la seva tornada a Londres, a mitjans d’octubre, ja serà un jubilat. Les llargues vacances d’Elisabet i Felip a Balmoral són des de fa dècades una manera de demostrar la vinculació de la Corona anglesa amb Escòcia. El vell castell de Balmoral va ser comprat el 1852 pel príncep Albert, marit de la reina Victòria, qui, a diferència de Felip d’Edimburg, va morir amb 42 anys i no va tenir temps de jubilar-se.

 ?? STRINGER / POOL / EFE ?? Elisabel II rebrà els Reis al palau de Buckingham el 12 de juliol
STRINGER / POOL / EFE Elisabel II rebrà els Reis al palau de Buckingham el 12 de juliol
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain