La Vanguardia (Català)

Nena tímida, dona tòrrida

- JAUME COLLELL

Va ser una nena tímida que fins i tot es desmaiava quan li feien alguna pregunta a classe. Patia agorafòbia. Durant mesos no va sortir de casa fins que va rebre ajuda mèdica, però de sobte els concursos de bellesa la van alliberar. D’aquesta manera, Kim Basinger es va convertir en sex symbol en pel·lícules d’alt voltatge eròtic. Als seus 63 anys continua treballant. Una de les últimes aparicions ha estat aquest mateix any a Cincuenta sombras más oscuras, seqüela de Cinquanta ombres d’en Grey. Rossa i voluptuosa, impulsiva i tenaç, l’actriu ha trobat una certa maduresa en la tranquil·litat dels anys. Vegetarian­a, defensora dels animals, ha col·leccionat diverses parelles sentimenta­ls, des del maquillado­r del seu primer rodatge al seu perruquer, l’actual company. Entremig, aventures i matrimonis amb famosos de l’ofici.

Kimila Ann Basinger va néixer el 8 de desembre del 1953 a Athens (Geòrgia, EUA). És la tercera de cinc germans. La mare va ser ballarina, model i nedadora, que va participar en diverses pel·lícules d’Esther Williams. El pare era trompetist­a i pianista en una big band de jazz. Va intervenir com a soldat en el desembarca­ment de Normandia durant la Segona Guerra Mundial. La futura actriu va combatre el recinema traïment a base d’exhibicion­isme. Als 18 anys ja va ser miss Geòrgia, va triomfar en la publicitat i es va traslladar a Nova York. Va aparèixer en portades de revistes de moda i va estudiar interpreta­ció.

A finals dels setanta, Kim Basinger es va instal·lar a Los Angeles. Va sortir en sèries de televisió com Els àngels de Charlie i va debutar en el el 1981 amb la pel·lícula Hard country. Els èxits no trigarien a arribar, des del seu paper com a noia Bond a Mai diguis mai més (1983) fins a El millor (1984), al costat de Robert Redford, encara que el film mític de la seva carrera el va rodar amb Mike Rourke el 1986: Nou setmanes i mitja d’Adrian Lyne. Per a l’actriu la feina va constituir un exorcisme en el qual va experiment­ar tota la gamma d’emocions. A l’espectador, li va suposar descobrir facetes de l’erotisme domèstic amagades en els aliments de la nevera, les benes als ulls i la contraclar­or horitzonta­l rere les persianes.

Companys de repartimen­t com Richard Gere, Bruce Willis i Michael Keaton (Batman, 1989) van donar pas a un parell de pel·lícules al costat d’Alec Baldwin amb qui es va casar el 1993 en una platja de Long Island. Kim Basinger va tenir amb ell el 1995 la seva única filla, Ireland, i se’n va divorciar el 2001 després d’un episodi de litigis que van durar uns anys més. Entre les aventures sentimenta­ls de l’artista figura la relació amb Prince, a qui es va encarregar una de les bandes sonores d’una pel·lícula seva.

Va tenir una breu aparició a Prêt-à-porter (1994) de Robert Altman i després d’uns anys apartada dels platós va aconseguir la millor interpreta­ció de la seva carrera amb un notable paper a L.A. Confidenti­al. Així ho certifica almenys l’Oscar que va obtenir el 1998 com a actriu de repartimen­t. Des del 2000 la carrera de Kim Basinger ha estat regular però no tan notòria. Destaca la seva feina juntament amb Robert de Niro i Sylvester Stallone a Grudge match (2013) i el film The 11th hour del danès Anders Morgenthal­er (2014), una inhabitual producció europea en què va participar.

El caràcter capritxós i sanguini de Kim Basinger l’ha empès cap a algunes extravagàn­cies com la de comprar per 20 milions de dòlars el poble de Braselton, d’uns vuit mil habitants, a la seva Geòrgia natal. Poc després va vendre la propietat. El 1993 va protagonit­zar l’anunci nadalenc de Freixenet, rodat als Estats Units, on interpreta­va el tema As times goes by de la pel·lícula Casablanca.

Un doble temperamen­t plana sobre Kim Basinger: insegura i vulnerable d’una banda i extraverti­da i seductora per l’altra. La bellesa no ha estat un signe original en ella sinó una conquesta dels anys, encara que alguns han criticat que passés pel quiròfan. Avesada a la dificultat, ha après que allò que és fàcil no li val la pena i que el fet de ser una dona atractiva li ha suposat un obstacle a l’hora d’escollir amb llibertat els personatge­s. Ara que l’edat li permet tornar a ser tímida ja pot assaborir la pau del temps.

Ha fet una de les últimes aparicions aquest any mateix al film ‘Cincuenta sombras más oscuras’

 ?? ULLSTEIN BILD / GETTY ??
ULLSTEIN BILD / GETTY
 ?? AXELLE/BAUER-GRIFFIN / GETTY ?? A dalt, l’actriu en una sessió de fotos durant els anys setanta. Sobre aquestes línies, a Califòrnia el maig del 2016
AXELLE/BAUER-GRIFFIN / GETTY A dalt, l’actriu en una sessió de fotos durant els anys setanta. Sobre aquestes línies, a Califòrnia el maig del 2016
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain