La Vanguardia (Català)

El Roland Garros dels saraus

L’EDICIÓ D’AQUEST ANY DEL PRINCIPAL TORNEIG DE TENNIS SOBRE TERRA BATUDA QUE ACABA DEMÀ, HA ESTAT MARCADA PER LA POLÈMICA EXTRAESPOR­TIVA A CAUSA DE L’AGRESSIÓ DEL TENNISTA HAMOU A UNA PERIODISTA I ELS COMENTARIS CONTRA LES LESBIANES DE MARGARET COURT

-

Ningú no s’atreviria a dir que un dels tornejos més premiats i civilitzat­s del món de l’esport hagi estat tacat per comportame­nts indignes. El tennis no sol ser protagonis­ta d’incidents d’aquesta índole, però el famós torneig francès Roland Garros s’ha vist esquitxat per dos episodis vergonyoso­s: l’assetjamen­t i intent d’agressió a una periodista i el foc creuat entre dues extenniste­s llegendàri­es.

Amb 44 segons en va tenir prou el tennista amb Maxime Hamou, de 22 anys acabats de fer el 8 de juny passat, per escenifica­r un forcejamen­t i una agressió amb la periodista Maly Thomas, d’Eurosport França, en el marc del torneig. En aquella entrevista en directe, es va veure com el tennista agafava la reportera per l’espatlla quan ella es col·locava al seu costat per entrevista­r-lo. Va intentar diverses vegades fer-li un petó, acostantse-la amb vehemència. Thomas fins i tot va intentar treure-se’l de sobre per la força quan el seu braç es dirigia cap al pit, just quan finalitzav­a la connexió. L’escena es va emetre en directe en el programa Avantage Leconte, amb les rialletes de fons dels companys al plató.

Les reaccions a aquesta agressió no van trigar gaire a arribar. Hamou havia estat eliminat del torneig al perdre en tres sets contra l’uruguaià Pablo Cuevas, a la primera ronda. Tot i així, la Federació Francesa de Tennis (FFT) va informar en un comunicat que havia estat expulsat de Roland Garros, per una actitud “reprovable”, i li va prendre l’acreditaci­ó al jugador. La federació ha exigit una investigac­ió de l’incident. L’entrenador del tennista, Martin Vaisse, va intentar disculpar Hamou declarant que “amb 21 anys es cometen moltes ximpleries” i que ell ja s’encarregar­ia de posar-lo a ratlla.

Per la seva banda, Eurosport va demanar a Maly Thomas que no fes declaracio­ns. Ella, fent-ne cas omís, va declarar: “Si no haguéssim estat en directe l’hauria bufetejat”. Henri Laconte, presentado­r del programa, va llegir una nota l’endemà, expressant: “Maly és una gran profession­al que mereix disculpes. La nostra reacció durant el directe tampoc va ser apropiada”. La periodista va parlar de les rialles dels seus companys: “Van riure perquè pensaven que era una broma, però van comprendre ràpidament que no era així. No dubto ni un segon del seu suport”.

Finalment, el tennista va acabar demanant “profundes disculpes” a través de les seves xarxes socials assegurant que havia viscut una setmana fantàstica a Roland Garros i que cada dia “intenta aprendre dels seus errors”. També va assegurar que estaria disposat a disculpar-se personalme­nt davant Thomas.

El francès va expressar que el seu “entusiasme” després del torneig s’havia projectat cap a la periodista. El tennista ja havia protagonit­zat incidents en el torneig, tocant el dos d’una entrevista quan no li va agradar una pregunta que li van fer i contestant “per què ets aquí?” a un jutge de cadira, en to amenaçador.

Hamou és jugador profession­al des de l’any 2012, quan va ingressar en el circuit ATP. Anteriorme­nt havia estat un dels millors tennistes júniors, havia arribat a posicionar-se el vuitè en el rànquing ITF. Va ser l’any 2013. Nascut a la ciutat meridional de Nimes, el jove ara viu a París. De cognom d’origen àrab, els seus pares, Gilles i Virginie, són dentistes que es coordinen perfectame­nt. El pare és odontòleg i la seva mare, assistenta de dentista. Té dos germans, Lucas i Carlos, i una germana, Louna. Aficionat al golf i a la música, té passió pels rellotges i assisteix a esdevenime­nts com els de Rolex. Tot sovint puja fotos a Instagram, encara que no n’ha penjat cap després del comunicat per l’assetjamen­t. El seu equip de futbol francès és l’Olympique de Marsella, capital veïna d’on va néixer, Nimes.

El Grand Slam francès ha estat el paisatge d’una altra batalla aliena al tennis. Després de l’episodi de Hamou, les llegendàri­es tennistes Martina Navratilov­a i Margaret Court van protagonit­zar un foc creuat intens. No va ser explícitam­ent en el context del torneig, però les dues tennistes van tenir aquest xoc verbal durant la cele-

VÍCTOR RODRIGO

bració de Roland Garros, fet que les va catapultar encara més a les primeres pàgines esportives.

Tot va començar en un programa de la ràdio australian­a, Christian Vision, on Margaret Court estava sent entrevista­da. L’extennista, guanyadora de 24 Grand Slams individual­s i que va marcar una època en la dècada dels seixanta, és una pastora evangèlica molt conservado­ra. L’australian­a, de 74 anys, va començar a parlar contra l’homosexual­itat i va atacar el moviment LGTB. Va declarar que existeix un “lobby gai” que influencia les escoles com “van fer Hitler i els comunistes” i va igualar els nens transgèner­e amb el dimoni. Va afegir que “el tennis està ple de lesbianes. Quan jo jugava només n’hi havia un parell, però hi havia una parella que se les emportava de festa i coses així”. Amb aquestes declaracio­ns, el món del tennis es va escandalit­zar, però la principal oposició la va trobar en Martina Navratilov­a. La llegendàri­a tennista d’origen txec, guanyadora de 18 Grand Slams, va contestar amb vehemència mitjançant una carta oberta publicada al Sydney Morning Herald. “Ara està clar qui és exactament Court: una tennista excel·lent, i una racista i una homòfoba”. Navratilov­a està casada des del 2014 amb la russa Julia Lemigova, Miss USSR 1990, de 44 anys, setze menys que la tennista.

La doble guanyadora de Roland Garros va demanar fer boicot a l’estadi de l’Obert d’Austràlia, que porta el nom de Court. L’organitzac­ió de l’Open d’Austràlia ja ha declarat que no pensa canviar el nom de l’estadi.

“Vincular la comunitat LGBT amb els nazis, comunistes i el dimoni? Això no està bé. De fet, és malaltís i perillós”. A l’oposició de Navratilov­a es van unir el tennista John McEnroe en un vídeo i l’australian­a Samantha Stosur, que va declarar que les tennistes no haurien de jugar al Margaret Court Arena si no li canvien el nom a l’estadi.

 ?? AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG ??
AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
 ?? AFP PHOTO / NOAH SEELAM ??
AFP PHOTO / NOAH SEELAM

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain