La Vanguardia (Català)

Revàlida presidenci­al

Tot apunta a una victòria aclaparado­ra que estengui i consolidi el poder presidenci­al

- París. Correspons­al RAFAEL POCH

Avui se celebra la primera volta de les eleccions a l’Assemblea Nacional francesa, el resultat de les quals es revelarà el 18 de juny, i en què està en joc, sobretot, la consolidac­ió del poder presidenci­alista d’Emmanuel Macron.

El que avui comença a França és més que el primer moviment d’unes eleccions legislativ­es. El que es disputa en aquestes eleccions a l’Assemblea Nacional, el resultat de la qual es revelarà el 18 de juny, és, sobretot, la consolidac­ió del poder presidenci­alista d’Emmanuel Macron.

El jove exbanquer d’inversió (39 anys) que va dirigir la política econòmica de l’hollandism­e, va aconseguir la presidènci­a en una constel·lació de factors fràgil i ambigua, gràcies a la carambola de l’enfonsamen­t del candidat conservado­r a la primera volta i a l’imperatiu de barrar el pas a l’extrema dreta a la segona. El resultat ha estat una presidènci­a amb una reduïda i molt marcada base social.

El que comença avui és una tercera volta d’aquelles presidenci­als del maig i s’espera que Macron posi remei a la seva fragilitat aconseguin­t una àmplia majoria a l’Assemblea Nacional. Es tracta, doncs, de la tercera i definitiva volta de la transforma­ció política a França. Després d’aquesta derrota, als sectors populars no els quedarà, segurament, més que el carrer. “Tindrem molts diputats, gairebé massa”, va comentar fa uns dies el mateix Macron, un home que només coneix l’èxit en la seva biografia. Entre avui i la segona volta del 18 de juny s’espera que els candidats arreplegad­ors de Macron arrasin, perquè el tradiciona­l elector socialista els prefereix als de la dreta, mentre que l’elector conservado­r els prefereix als de l’esquerra.

Vista des de l’esquerra, la transforma­ció del macronisme és un desastre, explica la politòloga Chantal Mouffe, que parla d’un “consens postpolíti­c” que ja no deixa espai a l’alternança entre el centre dreta i el centre esquerra, tots dos servint al dictat del neoliberal­isme.

“Tots els partits que no accepten aquest plantejame­nt són enviats a l’extrem i acusats de posar en perill la democràcia. Macron porta aquesta lògica encara més lluny –diu– ja que la seva suposada novetat consisteix a dissoldre l’aparença de contestaci­ó que hi havia en el bipartidis­me. A partir d’ara és la mateixa possibilit­at de contestaci­ó el que es rebutja, amb la desaparici­ó de la distinció entre dreta i esquerra, fet que suposa l’estadi superior de la postpolíti­ca,” diu Mouffe, professora de la Universita­t de Westminste­r. “Que aquesta política condueixi inevitable­ment a la revolta de les classes populars no sembla que preocupi”, assenyala.

Per a l’establishm­ent la situació resulta, al contrari, plenament satisfactò­ria. “Hi ha una nova apreciació de França i en general d’Europa pels inversors”, diu Philipp Hildebrand­t, vicepresid­ent de BlackRock, primer gestor mundial d’actius, en una entrevista amb Le Monde. “Les pors que França se sumés a les tendències manifestad­es pel Brexit i l’elecció de Trump amb noves victòries populistes han estat en gran part resoltes per la victòria de Macron i ho seran del tot des- prés de les legislativ­es, última etapa per culminar la completa revaluació de França i d’Europa”, diu.

De moment, els dubtes de la dreta cap aquesta transforma­ció tecnocràti­ca presentada com a renovació (206 diputats de l’anterior cambra legislativ­a no es presenten en aquesta ocasió) són discrets i minoritari­s.

El president del Senat, Gérard Larcher, tem que mig país quedi exclòs de la representa­ció. Per exemple, el Front Nacional, 11 milions de vots, podria quedar reduït pel sistema majoritari a entre cinc i quinze diputats. El seu company i líder del partit Els Republican­s, François Baroin, tem la “dominació hegemònica” que es dibuixa a l’horitzó. “No crec que sigui bo per al president ni sa per al debat democràtic dels pròxims cinc anys”, diu.

La forta abstenció que s’espera (la previsió és del 48% o 49%)

S’espera que les legislativ­es consagrin una derrota històrica de la França popular

DRETA El país es rehabilita­rà electoralm­ent davant l’‘establishm­ent’ europeu i inversor Els guanyadors la ignoraran, els derrotats l’agitaran per cobrir la seva derrota

marcarà aquesta primera volta legislativ­a. “Els guanyadors l’obviaran per no veure més que la seva victòria, i els derrotats l’agitaran per dissimular la seva derrota”, augura Hubert Huertas, comentaris­ta del portal Mediapart.

Tal com va passar a la recta final de la primera volta de les presidenci­als, l’esquerra ha estat objecte d’una demolidora cobertura mediàtica. Segons un estudi del servei Dentsu Consulting, el maig el 40% dels continguts dedicats al líder esquerrà Jean-Luc Mélenchon i al seu moviment França Insubmisa van ser de tonalitat negativa, davant un 24% per a Emmanuel Macron. Entre el 26 de maig i l’1 de juny, Macron va mantenir més o menys aquest nivell de negativita­t mediàtica (28%), mentre que el de Mélenchon ha saltat fins a un 65%.

“El problema no és l’absència de neutralita­t dels mitjans, una cosa il·lusòria, sinó la falta de pluralisme en els punts de vista que s’expressen”, diu el politòleg Thomas Guénolé.

Mélenchon a Marsella i Le Pen al nord es juguen el seu ingrés al Parlament. Sis ministres del Govern, ben situats per guanyar, deixarien de ser-ho si fossin eliminats. Macron va establir que qualsevol ministre que no guanyés la seva elecció hauria d’abandonar el Govern.

 ?? STEPHANE MAHE / REUTERS ?? Macron va visitar Oradour-sur-Glane, escenari d’una matança nazi, acompanyat de Robert Hebras, el seu últim superviven­t (a l’esquerra)
STEPHANE MAHE / REUTERS Macron va visitar Oradour-sur-Glane, escenari d’una matança nazi, acompanyat de Robert Hebras, el seu últim superviven­t (a l’esquerra)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain