La Vanguardia (Català)

El Congrés vol sentir les cintes de Trump amb Comey

El president va insinuar que les tenia, però ara evita el tema

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

L’ardor tuitaire torna a jugar una mala passada a Donald Trump. Tres dies després que el president dels Estats Units destituís el cap de l’FBI, Trump va amenaçar James Comey de fer públics els enregistra­ments de les seves converses al despatx oval. Aquestes converses són les que han donat peu a la discussió sobre si el president va cometre obstrucció a la justícia demanant al cap de l’FBI que deixés córrer la investigac­ió del Russiagate. Ara el Congrés ha demanat que, si existeixen aquests enregistra­ments, la Casa Blanca els ha de lliurar al Comitè d’Intel·ligència del Senat que investiga el Russiagate abans del 23 de juny.

Sembla tot un contratemp­s per al president, sobretot perquè després del seu tuit Trump s’ha negat a respondre tants cops com se li ha preguntat si existeixen aquestes cintes. El mateix han fet els portaveus de la Casa Blanca, fins al punt que, un d’ells, Sarah HuckabeeSa­ners, després de dir que no tenia ni idea que existissin les cintes, es va comprometr­e a “buscar-les a sota dels sofàs”. Així que Trump no sembla gaire interessat que apareguin les cintes i, en canvi, Comey va dir al Senat: “Déu meu, espero que hi hagi cintes!”.

Si existissin els enregistra­ments i se’n conegués el contingut, s’aclaririen les acusacions creuades de Trump i Comey sobre quin dels dos ha mentit. L’exdirector de l’FBI va declarar sota jurament davant el Senat que es va prendre com una ordre (il·legal) del president que li transmetés els seus desitjos que posés fi a la investigac­ió de les connexions del seu equip de campanya amb funcionari­s russos.

Divendres, Trump va assegurar que no era veritat que hagués pronunciat les frases que havia denunciat Comey, i es va mostrar “disposat al 100%” a declarar “sota jurament” davant el fiscal especial que investiga ara el Russiagate, Robert Mueller.

Encara que, després de la declaració del cap de l’FBI destituït, Trump i el personal de la Casa Blanca van respirar alleujats perquè no veuen factible l’acusació al president per obstrucció a la justícia pel simple fet d’haver expressat un desig, l’assumpte difícilmen­t desapareix­erà de l’actualitat política, que és el que està intentant l’Administra­ció Trump, ja que li està generant un enorme desgast i li impedeix de dur a terme la seva agenda política.

El Comitè d’Intel·ligència de la Cambra de Representa­nts ja ha demanat també els memoràndum­s escrits per James Comey sobre les seves converses amb Trump i el mateix ha fet el Comitè Judicial del Senat. Aquest comitè s’ha adreçat directamen­t a Daniel Richman, professor de la Universita­t de Colúmbia, l’amic de James Comey a qui l’excap de l’FBI va confiar els seus memoràndum­s perquè els filtrés a la premsa. Comey va admetre haver-ho fet després de la seva destitució per forçar el nomenament d’un fiscal especial que investigué­s el Russiagate. Richman ha reconegut actuar de intermedia­ri entre Comey i la premsa. Trump i el seu advocat particular, Marc Kasowitz s’han agafat a aquest assumpte com a taula de salvació, per denunciar Comey com a filtrador i desacredit­ar-ne el testimoni.

La batalla de la credibilit­at l’està guanyant de carrer James Comey. No s’ha d’oblidar que fins fa molt poc eren els demòcrates qui l’acusaven d’haver propiciat la derrota de Hillary Clinton quan va reobrir la investigac­ió per l’escàndol dels e-mails onze dies abans de les eleccions. Comey és militant republicà i va participar activament en les campanyes de McCain i Romney, però es va enfrontar amb Bush fill quan després de l’11-S el president pretenia donar via lliure a les escoltes telefòniqu­es sense ordre judicial. Comey té una fama merescuda d’íntegre, però, tot sigui dit, a favor seu només hi té la llei. No tindrà el suport partidista ni la influència institucio­nal que és capaç de desplegar el president dels Estats Units. Però, bé, torres més altes han caigut.

Els enregistra­ments que ara la Casa Blanca no troba “a sota dels sofàs” aclaririen qui menteix

 ?? JONATHAN ERNST / REUTERS ?? Trump saluda el seu equip, a punt de sortir de cap de setmana, divendres, a la Casa Blanca
JONATHAN ERNST / REUTERS Trump saluda el seu equip, a punt de sortir de cap de setmana, divendres, a la Casa Blanca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain