La Vanguardia (Català)

Malena espera a Kyoto

- Xavi Ayén

Javier Sinay és un periodista argentí, autor de diversos llibres de cròniques, que, després de ser acomiadat com a correspons­al a Buenos Aires, ha decidit emprendre el viatge de la seva vida. Fa un temps, la seva nòvia Malena va abandonar l’Argentina i se’n va anar a viure al Japó “perquè la meva vida és el te, Javier”. “El te?”, es va demanar ell amb estupor. Al país del Sol Naixent, els estudis d’aquest important ritual, influït pel budisme zen, tenen rang universita­ri, arriben als tres anys de durada i s’hi adquireix un profund coneixemen­t de la història i la cultura locals, a més de virtuts com l’harmonia, el refinament del gust, l’honestedat, el coratge i les bones maneres. Així, Malena és a Kyoto estudiant la cerimònia del te, cosa que és una manera, en realitat, d’estudiar-ho tot.

El Javier, en una nit d’insomni i entusiasme, va desenvolup­ar una idea. Va saber veure, com recomanen els gurus de l’autoajuda, una oportunita­t en l’acomiadame­nt i va decidir que es desplaçari­a a Kyoto per la ruta més llarga, travessant primer Europa i després Àsia, a fi de trobar-se amb la Malena. Per finançar-se el viatge al llarg de quatre mesos, en comptes de tallar llenya, rentar plats o collir fruita, que és el que feien els viatgers clàssics, ha optat per la seva especialit­at, explicar la realitat, i, a cada ciutat per on passa, recull una història d’amor que l’editorial Tusquets publicarà en un futur llibre, del qual li ha avançat el pagament.

Vaig saber de l’odissea del Javier perquè, divendres, va recalar a la taula on ens vam citar a dinar uns amics. Aquests dies és a Barcelona, on vol entrevista­r un actor i una actriu porno que són parella estable en la vida real. A la remota ciutat d’Irkutsk té previst veure’s amb l’assassí en sèrie més important de la història de Rússia, engarjolat des del gener. Ignoro quines cites –sempre relacionad­es amb l’amor o el desamor– ha concertat a París, Munic, Berlín, Minsk, Grodno, Moscou, Mongòlia, Pequín, Seül o altres escales del seu periple, però el rigor amb què ha escomès les feines anteriors –que li van valer el premi García Márquez de periodisme– em fa pensar que seran interessan­ts i, de fet, alguns diaris a Sibèria ja anuncien la futura visita del reporter amb honors d’esdevenime­nt.

Mentre Sinay em mostra el bitllet del mític Transsiber­ià, em demano què passarà quan arribi a Kyoto, transforma­t per quatre mesos de viatge tan intens. El reconeixer­à la seva Penèlope? Escriurà algú algun dia la seva història d’amor, filtrada pel contacte amb tantes altres històries i per la mil·lenària saviesa del te?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain