La Vanguardia (Català)

Macron estableix les bases d’una majoria aclaparado­ra

oeEl president francès podria obtenir prop de 400 escons a l’Assemblea oeAbstenci­ó rècord (51%) en la ronda inicial de les legislativ­es

- París. Correspons­al RAFAEL POCH

El moviment d’Emmanuel Macron, La República en Marxa (REM), va quedar ahir ben posicionat per aconseguir una majoria aclaparado­ra en la futura Assemblea Nacional francesa. Ha rebut més del 32% del vot i parteix amb una estimació d’entre 390 i 430 diputats (la majoria absoluta és 289) per a la segona volta de les legislativ­es que es disputarà diumenge que ve.

Les dades preliminar­s de la primera volta signifique­n, sobretot, que el poder presidenci­al obtingut al maig per Macron en condicions fràgils es consolidar­à en la segona i definitiva volta.

Alhora, aquesta victòria anunciada només queda desdibuixa­da pel fet que més de la meitat dels francesos (51,2%, segons estimacion­s) no van votar ahir.

El nivell d’abstenció registrat suposa un rècord sense precedents en la V República, fundada pel general Charles De Gaulle el 1958. L’abstenció es consolida com a primer partit de França.

El nou president està consolidan­t l’èxit més important de la V República amb la participac­ió més minsa i la desconfian­ça més gran. Malgrat l’increment de sis punts percentual­s respecte a la primera volta de les presidenci­als (23 d’abril), a causa de l’abstenció l’opció de Macron ha rebut menys vots que llavors. A partir d’aquí, com s’ha d’interpreta­r la gran paradoxa francesa?

El país s’interna en una confusió preocupant, o en una renovació estimulant?

Sigui com sigui, l’elecció d’ahir confirma una recomposic­ió del panorama polític francès, el principal ingredient del qual és l’absorció pel macronisme dels dos grans partits tradiciona­ls, conservado­rs i socialiste­s. El partit conservado­r Els Republican­s ha rebut poc més del 20% de vot (la seva projecció seria d’entre 80 i 100 escons). Els socialiste­s, amb aproximada­ment el 10% del vot, confirmen el seu ocàs.

El secretari general socialista ha estat eliminat a París de forma humiliant (quarta posició) i l’exprimer

ministre Manuel Valls ha empatat a Evry amb el candidat de l’esquerra.

Les dues forces d’oposició, el Front Nacional (ultradreta) i la França Insubmisa (esquerra), han estat els principals perjudicat­s per l’abstenció i oscil·len entre el 14% (Front Nacional) i l’11%) del vot, cosa que no deixa clar si seran capaços de crear grup parlamenta­ri en la futura assemblea, un estatut important que requereix com a mínim 15 escons.

Per aquesta raó, les dues forces van llançar ahir a la nit dramàtics missatges per mobilitzar l’electorat popular diumenge que ve.

“En la segona volta no permeteu el ple poder al president”, va dir Mélenchon, que considera que “no hi ha majoria per destruir el codi laboral ni per reduir les llibertats públiques”, va afegir esmentant els dos projectes del president: una radical reforma laboral per aplicar la norma europea i la integració dels preceptes de l’estat d’urgència en el dret ordinari.

“L’abstenció ens penalitza”, va dir per la seva banda la líder del Front Nacional, Marine Le Pen. Tant Le Pen com Mélenchon lideren les seves circumscri­pcions, a Marsella i al nord, i estan ben si-

El moviment del president obté més del 32% del vot i una majoria aclaparado­ra Els socialiste­s confirmen el seu ocàs, i Le Pen i Mélenchon podrien no tenir grup

tuats per guanyar-les.

Idèntica situació per als sis ministres de Macron, la derrota del qual hauria significat la seva sortida del govern. Tots, menys una ministra, tenen gairebé garantit el seu escó. Especialme­nt significat­iu és el cas del ministre de Cohesió Territoria­l, Richard Ferrand, esquitxat per un lleig cas de nepotisme: els electors l’han aprovat i figura com a finalista amb el 34% dels vots, fins i tot en té més que quan es va presentar a la mateixa circumscri­pció com a candidat socialista el 2012.

Més d’un 51% d’abstenció són vuit punts més que en les legislativ­es del 2012 i 28 punts més que en la primera volta de les presidenci­als del 23 d’abril passat. Això significa que per passar a la segona volta, que es disputarà diumenge que ve, els candidats necessiten haver rebut al voltant del 25% del vot emès. També significa que la possibilit­at d’eliminatòr­ies amb tres candidats en la segona volta queda considerab­lement reduïda.

Com s’ha d’interpreta­r aquesta enorme abstenció? Hi haurà opinions per a tots els gustos. Tal com avançava dissabte un comentaris­ta, “els vencedors obviaran la dada per no veure més que la seva victòria, mentre que els derrotats l’agitaran per dissimular la seva derrota.”

“Els resultats signifique­n el final d’un sistema que els francesos volen renovar”, va declarar ahir Mounir Mahnjoubi, secretari d’Estat en el Govern de Macron,

Formalment l’Assemblea Nacional serà, efectivame­nt, renovada, sobretot com a conseqüènc­ia de la llei aprovada el 2014 que prohibeix a un diputat o senador exercir càrrecs executius locals. Era el cas del 82% dels diputats francesos que eren simultània­ment alcaldes, presidents de regions, etc. La nova aportació del moviment de Macron procedeix fonamental­ment d’exdiputats i funcionari­s d’altres partits, i de quadres superiors que ingressen per primera vegada en la política.

En matèria d’abstenció cal tenir en compte també que l’Assemblea Nacional té poc a dir en un sistema tan presidenci­alista com el francès. Molts consideren que no val la pena participar en les legislativ­es perquè són les presidenci­als les que determinen les coses.

Aquesta situació s’ha aguditzat especialme­nt des que Sarkozy va fer que les legislativ­es se succeïssin amb les presidenci­als, amb només un mes de diferència. Des d’aleshores, les legislativ­es han perdut l’autonomia que tenien abans i d’alguna manera s’han devaluat.

 ?? CHRISTOPHE PETIT-TESSON / AP ?? El president francès, Emmanuel Macron, votant a Le Touquet, al nord del país
CHRISTOPHE PETIT-TESSON / AP El president francès, Emmanuel Macron, votant a Le Touquet, al nord del país
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain