La Vanguardia (Català)

Corbyn presentarà un programa de govern alternatiu

May ret comptes avui davant el seu grup parlamenta­ri pel revés electoral

- Londres. Correspons­al RAFAEL RAMOS

La premier britànica, Theresa May, molt qüestionad­a, es defensarà avui davant els seus al Parlament, i haurà de superar la prova de presentaci­ó del programa de govern, que arribarà retallat i desafiat per Jeremy Corbyn amb una proposta laborista alternativ­a.

Theresa May encara no pot respirar tranquil·la. Mentalitza­da ja del fet que ha esdevingut una simple figura de transició per uns mesos, ni tan sols la seva supervivèn­cia a curt termini no està assegurada. Abans ha de salvar dos esculls. El primer avui, quan es trobi cara a cara als Comuns amb els pesos pesants del seu grup parlamenta­ri per donar-los explicacio­ns per la desfeta electoral. I el segon dilluns que ve, amb el “discurs de la reina”, que és la presentaci­ó del programa per a la legislatur­a.

Com que es creu que la legislamet­ria tura serà breu, se suposa que el programa també, i a més May ja ha estat informada que s’ha d’oblidar de totes les reformes polèmiques que pretenia fer, perquè la condició sine qua non perquè continuï com a regent és que governi partint del consens. El problema és que es tracta d’una regència per posar en marxa les negociacio­ns del Brexit, i sobre el Brexit no hi ha consens possible.

Sobre la taula ha aparegut la proposta que el diàleg amb Brussel·les no sigui a càrrec del Govern, sinó d’un comitè parlamenta­ri que es crearia amb aquest objectiu amb participac­ió de tots els partits polítics sobre la base d’un mínim comú denominado­r: la sortida de la UE però no del mercat únic, el reconeixem­ent dels drets de residència dels ciutadans europeus que ja viuen al Regne Unit i restriccio­ns mínimes a la immigració, a veure com respon Brussel·les. Però els euroescèpt­ics més durs, encara que debilitats, ja han dit que ni parlar-ne.

Com que May continua sense voler donar la cara davant els periodiste­s, va ser el ministre David Fallon qui va comparèixe­r ahir als estudis de televisió per dir que “la posició del Govern sobre el Brexit no ha canviat”. Però el consens polític és que si no ha canviat aviat haurà de canviar, i molt. El líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, ha passat nota que el projecte de llei introduït pels conservado­rs per derogar tota la legislació europea i convertir-la en lleis nacionals és mort.

En vista de la incertesa política a Londres, que trigarà almenys diversos mesos a resoldre’s i amb la perspectiv­a de noves eleccions i un canvi de líder tory, cada vegada guanya més pes la possibilit­at que el Regne Unit sol·liciti com a primer pas l’accés a l’Espai Econòmic Europeu amb Noruega, Islàndia i Lichtenste­in. Això per- l’accés al mercat únic, però els britànics haurien d’acceptar la jurisdicci­ó dels tribunals europeus i la llibertat de moviment, i haurien d’efectuar contribuci­ons econòmique­s semblants a les actuals sense poder influir gens en les decisions.

Dirigents de la Unió Europea han informat Downing Street que, si vol que comencin de debò les negociacio­ns el dilluns 19 com està previst, s’oblidi de la pretensió de tractar simultània­ment la qüestió de la factura del divorci i els termes d’un tractat comercial. I, animats per la debilitat dels seus interlocut­ors, han amenaçat de matar si cal el diàleg i obligar el Regne Unit a sortir de la UE sense cap tipus d’acord.

May ha nomenat viceprimer ministre Damian Green, que va ser company seu a la universita­t i ocupava fins ara la cartera de Treball. És l’únic canvi significat­iu en una remodelaci­ó ministeria­l supèrflua, en la qual tots els personatge­s més influents conserven els seus càrrecs. Incloenthi el secretari del Foreign Office, Boris Johnson, que segons fonts oficials ha rebut el beneplàcit de mitja dotzena de membres del gabinet per fer un cop i reemplaçar May. Si no ho ha fet ja és perquè enmig de la crisi del Brexit estaria molt mal vist.

Corbyn, mentrestan­t, ha ajornat la recomposic­ió del seu govern a l’ombra per concentrar-se en la presentaci­ó dilluns d’un programa alternatiu a May, basat en els punts estel·lars del manifest laborista com el final de l’austeritat, la inversió en sanitat i educació, i les matrícules università­ries gratuïtes. El seu objectiu és sondejar la seva acollida a Westminste­r pels altres partits d’oposició, i demostrar la seva disposició a formar govern si el dels tories s’ensorra. La coalició informal amb els ultraconse­rvadors del DUP nord-irlandès és molt fràgil. La posició del Labour sobre el Brexit no està exempta de contradicc­ions, ja que defensa el mercat únic i restriccio­ns a la immigració, que són incompatib­les. I no vol canviar-la per si de cas hi ha eleccions a la tardor.

S’ha demostrat que els enquestado­rs no tenen ni idea del que passa, però un sondeig posa Corbyn sis punts per davant dels tories si es repetissin les eleccions. Si Margaret Thatcher va eliminar per a un quart de segle la possibilit­at que una autèntica esquerra governés al Regne Unit, Theresa May l’ha ressuscita­t.

Mitja dotzena de ministres han demanat a Boris Johnson que faci un cop d’Estat i elimini Theresa May

 ?? STRINGER / EFE ?? La primera ministra britànica, Theresa May, va anar ahir a missa amb el seu marit, Philip, a l’església de Saint Andrews a Sonning, Berkshire
STRINGER / EFE La primera ministra britànica, Theresa May, va anar ahir a missa amb el seu marit, Philip, a l’església de Saint Andrews a Sonning, Berkshire

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain