La Vanguardia (Català)

Una milícia líbia anuncia que el fill de Gaddafi està en llibertat

El govern ‘rebel’ de l’est advoca per la rehabilita­ció de Saif al-Islam

- Barcelona

Saif al-Islam, el fill de Moamar Gaddafi que estava cridat a succeir el dictador libi, estaria en llibertat des de divendres passat i podria trobar-se a qualsevol part de Líbia o fins i tot a l’estranger. Així ho van afirmar dos dels seus advocats, però –almenys ahir– no hi havia cap document gràfic que en confirmés l’alliberame­nt.

La milícia que suposadame­nt el mantenia detingut –en realitat, més aviat protegit– va dir que l’havia alliberat divendres a petició del Ministeri de Justícia del Govern de Beida, a l’est del país. Es tractaria de l’aplicació d’una llei d’amnistia del 2015 que beneficia també presos polítics gaddafiste­s. Però aquest Govern no té el reconeixem­ent internacio­nal, que recau en el Govern d’Acord Nacional, amb base a Trípoli.

Aquell mateix any 2015, un tribunal d’apel·lacions tripolità va condemnar Saif al-Islam –avui de 44 anys– a ser afusellat per crims de guerra durant la rebel·lió del 2011. Sobre ell pesa, així mateix, una ordre de detenció del Tribunal Penal Internacio­nal. Malgrat això, la milícia que el retenia des del novembre del 2011 es va negar a lliurar-lo.

L’abril del 2016 un altre advocat de Saif al-Islam va afirmar que era lliure pel mateix procés anunciat ara. A finals del mes passat, segons el Libya Herald, va ser visitat per un funcionari de Justícia de Beida, que va dir que era lliure. Cap testimoni independen­t no l’ha vist en els darrers tres anys.

El comunicat de la Brigada Abubakr al-Siddiq emès dissabte deia: “Hem decidit alliberar Saif al-Islam Moamar Gaddafi i confirmem que va deixar Zintan en la data del seu alliberame­nt, el dia 14 de Ramadà,”; és a dir, divendres. Les brigades de Zintan (a uns 145 quilòmetre­s al sud-oest de Trípoli) van tenir un paper decisiu en la conquesta de la capital l’agost del 2011, però van deixar de tenir pes específic a causa dels enfrontame­nts que van esclatar després. De fet, les milícies de Zintan també es troben dividides, fins al punt que el seu consell militar i el consell municipal de la ciutat han condemnat l’alliberame­nt del fill de Gaddafi dient que aquest “no té res a veure amb procedimen­ts legals” i que “és una traïció a la sang dels màrtirs i a la institució militar a què diuen pertànyer”. Aquestes paraules al·ludeixen a l’alineament de l’esmentada brigada amb el govern rebel de Beida, el factòtum del qual és el mariscal Khalifa Hafter.

“La notícia de l’alliberame­nt ha de ser presa amb un gra de sal, però si és certa seria el resultat d’una lluita de poder a Zintan amb la facció més pro Hafter aprofitant el clima regional actual”, segons Mattia Toaldo, expert italià en Líbia del Consell de Relacions Internacio­nals. Es tractaria, assenyala Toaldo, “d’alliberar els de l’antic règim mentre es fa una llista negra d’islamistes, la qual cosa està en línia amb el nou eix Egipte-països del Golf-Estats Units.” Per a Toaldo, tot i això, “no està clar que aquest alliberame­nt situï tots els gaddafiste­s del costat de Hafter”.

Sumant-se a tota aquesta confusió, el cap de l’oficina del petroli de Beida, Nagi Maghrabi, va dir a AlWasat que Saif al-Islam al-Gaddafi “té dret a tornar a la vida política sempre que no participi en cap acte de violència o terrorisme”.

Es tracta “d’alliberar els de l’antic règim i fer una llista negra d’islamistes”, diu l’analista Mattia Toaldo

 ?? AMMAR EL-DARWISH / AP ?? Després de la captura. Saif al-Islam al-Gaddafi en una imatge del 19 de novembre del 2011 a Zintan ,després de ser capturat al desert quan intentava fugir cap al Níger. Hi va haver el rumor de si havia acabat perdent algun dit
AMMAR EL-DARWISH / AP Després de la captura. Saif al-Islam al-Gaddafi en una imatge del 19 de novembre del 2011 a Zintan ,després de ser capturat al desert quan intentava fugir cap al Níger. Hi va haver el rumor de si havia acabat perdent algun dit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain