La Vanguardia (Català)

Desenes de milers de manifestan­ts a Rabat en solidarita­t amb el Rif

- Agències

Desenes de milers de persones es van manifestar ahir a Rabat en solidarita­t amb les protestes que des de fa set mesos sacsegen la regió del Rif (nord del Marroc) i que han portat a la presó més de cent persones, entre ells els seus principals líders. Nasser Zefzafi, el més popular, i altres detinguts van ser presents mitjançant les fotografie­s que portaven els manifestan­ts i els cartells en què en demanaven l’alliberame­nt.

La manifestac­ió, que segons diversos observador­s va aplegar entre 30.000 i 50.000 persones un calorós diumenge del mes del Ramadà, va reunir una heterogèni­a barreja d’esquerrans, berberiste­s i, sobretot, seguidors de l’organitzac­ió islamista Justícia i Caritat, prohibida però tolerada. Una font del Ministeri de l’Interior rebaixava el nombre de manifestan­ts a entre 12.000 i 15.000, segons Afp.

Les consignes més repetides eren les mateixes que es corejaven durant la primavera àrab del 2011, com “Llibertat, dignitat i justícia social” “No ens rendim”, “El poble vol que caigui la corrupció” o “Amb fosfats i dos mars, el nostre poble viu en la misèria”.

Altres lemes estaven més relacionat­s amb el moment actual, com “Els marroquins no som apatxes” (acusació que feia el difunt Hasan II als rifenys) o “Aquí no hi ha Algèria ni el Polisario, aquí hi ha els fills del poble”, en al·lusió a l’acusació que les protestes del Rif estan teledirigi­des des d’Algèria.

La policia es va mostrar molt discreta durant el quilòmetre llarg del trajecte de la marxa i el servei d’ordre va anar a càrrec del moviment islamista, que una vegada més va demostrar la seva capacitat de convocatòr­ia i organitzac­ió fent desfilar els seus membres en files de 20, amb homes i dones per

Van participar en la marxa esquerrans, berberiste­s i, sobretot, islamistes de Justícia i Caritat

separat i corejant a l’uníson les mateixes consignes, segons informa Efe.

Van abundar les banderes del moviment berber, portades fins i tot pels islamistes, però no n’hi va haver cap de la República del Rif i van ser molt poques les banderes nacionals marroquine­s.

Les protestes del Rif, que durant set mesos han estat predominan­tment pacífiques, reclamen per a aquesta regió una sèrie d’inversions socials de l’Estat, en carreteres, universita­t, hospitals i llocs de treball.

La marxa de Rabat era un signe d’unitat nacional en solidarita­t amb el Rif i contra la hogra, aquell sentiment de menyspreu amb què se sent tractat part del poble.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain