La Vanguardia (Català)

El bloc independen­tista apel·la a l’ajuda internacio­nal

-

fet irreversib­le i ja no hi ha qui el pari”. I va llançar el missatge següent a l’Estat espanyol: “No teniu prou presons per tancar tot el poble de Catalunya, ni prou jutges per jutjar-lo”.

Per la seva part, el president de l’ANC va demanar al Govern que es mantingui ferm en la seva decisió de posar les urnes el pròxim 1-O i no cedeixi ni a la pressions ni als cants de sirena que puguin arribar del Govern espanyol. “Les urnes no es negocien. No negocieu treure les urnes a canvi de res. Sigueu forts, aguanteu i l’1 d’octubre hi haurà milers de persones que faran cua al carrer i als col·legis electorals, gent del ‘sí’ i del ‘no’”, va dir. Alhora, Sánchez va reclamar a “tots els demòcrates” que estiguin disposats “a sortir al carrer les vegades que calgui per donar suport a les institucio­ns catalanes”, i va augurar un “estiu profundame­nt intens” de mobilitzac­ions a favor del referèndum.

També va llançar un missatge als grans absents de la jornada, els comuns, que encara no han decidit si donaran suport al referèndum o no. Sánchez es va mostrar convençut que els d’Ada Colau acabaran defensant la consulta i que “a Barcelona també es podrà votar”, perquè “ningú no fallarà, cap govern del país que cregui en la democràcia no ha de deixar de posar les urnes”.

Juntament amb els líders de les entitats sobiranist­es, una variada representa­ció de la societat civil, així com entitats i activistes diversos van pujar a l’escenari i, portant una urna, van explicitar la seva adhesió a l’1-O. Gent com Pep Riera, d’Unió de Pagesos; l’urbanista Jordi Borja, un dels referents intel·lectuals dels comuns; l’exdiputat de la CUP, David Fernàndez; el pintor Joan-Pere Viladecans; l’economista Arcadi Oliveres; l’advocada Magda Oranich; la cineasta Isona Passola; l’escriptora Isabel-Clara Simó; el periodista Miquel Calçada; el coordinado­r de ‘Casa Nostra Casa Vostra’, Ruben Wagensberg, i la historiado­ra Anna Sallés, entre d’altres. També alguns alcaldes i regidors van agafar el micròfon per explicitar el seu suport a la decisió del Govern i posar-se a la seva disposició.

Però el moment culminant de l’acte va ser la lectura del manifest de les entitats sobiranist­es, en català, castellà i en anglès, a càrrec de Pep Guardiola. “L’única resposta possible, votar. Avui som aquí per deixar ben clar que el pròxim 1 d’octubre votarem en un referèndum per decidir el nostre futur. Votarem encara que l’Estat espanyol no ho vulgui”, va llegir.

L’exentrenad­or del FC Barcelona i actual tècnic del Manchester City va denunciar que els catalans avui són “víctimes d’un Estat que ha posat en marxa una persecució política impròpia d’una democràcia a l’Europa del segle XXI”. I per això va apel·lar als “demòcrates d’Europa i del món” perquè ajudin a defensar “el dret a la llibertat d’expressió política i el dret al vot, avui amenaçats a Catalunya”, i “a fer front als abusos d’un Estat autoritari”.

El discurs de les entitats, molt aplaudit, recordava que el referèndum s’ha intentat acordar fins a 18 vegades i que sempre ha rebut la negativa de l’Estat espanyol, “ignorant el suport del 80% de la població i menysprean­t la rotunda majoria que té al Parlament”. Per això, va afirmar Guardiola, “ara que volen segrestar la veu de la democràcia, més que mai, acudirem a les urnes i defensarem amb totes les nostres forces la democràcia i els nostres representa­nts. Hi estem compromeso­s. No fallarem!”. Les seves paraules van ser recollides pels 250 mitjans, molts internacio­nals, acreditats per a l’esdevenime­nt.

L’ANC recorda al Govern que no hi ha marxa enrere i que “les urnes no es negocien”

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Guardiola entre el vicepresid­ent Junqueras, el president Puigdemont i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell
ANA JIMÉNEZ Guardiola entre el vicepresid­ent Junqueras, el president Puigdemont i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain