La Vanguardia (Català)

Nació desconstru­ïda

- Francesc-Marc Álvaro

El referèndum sobre el futur de Catalunya ja té data i pregunta. El Govern espanyol confia que el TC i la Fiscalia aturin la demanda independen­tista abans que les urnes arribin als punts de votació. El Govern de la Generalita­t confia en les mobilitzac­ions populars per impulsar una consulta que no pot ser una repetició del 9-N. Rajoy utilitzarà la força, però ningú no sap –ni ell mateix– quin és el grau d’intensitat que s’aplicarà finalment per reprimir polítics, funcionari­s i empreses. Puigdemont i Junqueras s’han compromès amb el referèndum i amb un calendari que –tal com alguns hem dit sempre– ha resultat més una cotilla que no pas una eina eficaç.

Hi ha qui diu que encara som a temps d’una sortida. Hi ha qui diu el contrari. Jo no ho sé. Només sé que una sortida no és una solució. De la mateixa manera que donem el nom de “pacte” a coses que poden ser molt diferents. Recordeu que, segons Aznar, “primero se vence, luego se pacta”. Fem memòria. Les classes mitjanes –les catalanist­es i una part de les que no– van començar a fer-se independen­tistes arran de la sentència del TC sobre l’Estatut. El dia 11 de juliol del 2010, l’editorial d’aquest diari subratllav­a que aquella sentència era “una provocació” i que el corrent principal de la societat catalana expressava rotundamen­t el seu disgust, la qual cosa havia de ser escoltada.

Els cops d’Estat els acostuma a fer gent armada i amb uniforme, no ciutadans pacífics que volen votar

No va ser així. El que va venir va ser un increment de les mentides sobre Catalunya i una intensific­ació dels atacs contra qualsevol que demanés més diners, competènci­es i una mica de respecte. Ho escriuré un cop més. Molts catalans han agafat l’estelada només per un motiu: per deixar de sentir-se tractats com una porqueria per l’Estat que sufraguen.

Repeteixo. Fem memòria, si us plau. La revista de la FAES va publicar, al número d’octubre-desembre del 2006, un interessan­t article de José Ignacio Wert, titulat “España: ¿La nación deconstrui­da?”. El que esdevindri­a ministre d’Educació i Cultura del PP ja il·luminava el camí: “Però el que urgeix –i si és impossible avui, no ha de ser-ho demà– és la reconstitu­ció d’un pacte transversa­l entre socialiste­s i populars sobre l’arquitectu­ra territoria­l de la Nació [sic] que ells (i, políticame­nt, gairebé només ells) han de preservar”. Un pacte entre els propietari­s-vigilants de l’Estat, esclar. Arran de l’Estatut del 2006 (que veu com “una mena de Constituci­ó encoberta”), Wert pensa que podria tenir lloc “un innecessar­i i arriscat afebliment de la Nació que portaria moltes més conseqüènc­ies negatives que positives”, i conclou que cal “alguna forma de blindatge de l’Estat”. Wert –no hi ha casualitat­s– és el pare de la llei educativa que vol “espanyolit­zar” els alumnes.

Venim de tot això. I som en un moment on també cal recordar una obvietat: els cops d’Estat els acostuma a fer gent armada i amb uniforme, no pas ciutadans pacífics que volen votar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain