La Vanguardia (Català)

El Constituci­onal marca territori

El Govern espanyol només té assegurat un suport ple sobre Catalunya, i això si no demana de suspendre càrrecs públics

- Madrid

El Tribunal Constituci­onal (TC) ha iniciat una nova etapa en què està mudant la pell. Sobre Catalunya, no hi ha el mínim dubte. Quan sigui el moment, si hi ha convocatòr­ia formal del referèndum, el Constituci­onal farà el que li demani el Govern espanyol. És a dir, suspendrà la crida a les urnes, aplicant la seva doctrina que la sobirania política és indivisibl­e i correspon al conjunt del poble espanyol. Però en la resta de matèries polítiques, econòmique­s i socials l’Executiu ja no trepitja el mateix terreny ferm.

Amb la sentència contra l’amnistia fiscal, el Constituci­onal ha volgut enviar un missatge clar en reivindica­ció de la seva autonomia, encara que hi va haver debat, i molt intens, sobre els límits de la decisió acordada. L’eix de la discussió es va establir entre el ponent de la sentència, el catedràtic de filosofia del dret Andrés Ollero, i la vicepresid­enta del TC, Encarna Roca, catedràtic­a, al seu torn, de dret civil. Ollero volia –i va aconseguir, encara que amb algun fre– que la decisió no només anul·lés l’amnistia fiscal dissenyada per Montoro, sinó que a més contingués un fort retret moral al Govern central per haver-ne permès la regularitz­ació. En el debat es va utilitzar, a més, la dada que l’operació havia beneficiat especialme­nt moltes persones els cognoms de les quals han alimentat durant mesos, i fins i tot anys, els principals titulars de les notícies sobre els casos de corrupció més sonats.

El propòsit d’Encarna Roca era limitar el que la mateixa vicepresid­enta del TC considerav­a la “moralitat” de la resolució, perquè la considerav­a innecessàr­ia. Ho va aconseguir en part. Es va llimar un quart punt de la sentència, però van quedar en vigor els tres en què el Constituci­onal retreu al Govern que l’amnistia fiscal facilités “l’abdicació de l’Estat davant la seva obligació de fer efectiu el deure de tots de presentar-se al sostenimen­t de les despeses públiques”. El paràgraf eliminat pràcticame­nt atribuïa a l’Executiu el paper d’aliat o inductor de l’evasió fiscal.

L’eliminació d’aquestes considerac­ions més dures va permetre el consens i va evitar una divisió del TC. Els magistrats continuen aferrats a l’objectiu de la unanimitat, un propòsit que estimen ineludible en els pronunciam­ents que hagin de fer per aturar el procés sobiranist­a i impedir el referèndum a Catalunya. Però precisamen­t per això busquen amb especial interès un discurs propi i desmarcar-se del Govern espanyol en altres matèries. Ara bé, fins i tot en la qüestió catalana en mitjans del Constituci­onal se subratlla que aquesta institució no és un jutjat de guàrdia. El TC no prendrà per iniciativa pròpia cap decisió sobre el procés sobiranist­a. Sempre esperarà que el Govern espanyol plantegi el que consideri oportú i, en vista del que s’al·legui, prendrà una resolució. En cap cas, però, no s’anticiparà a l’Executiu.

En relació amb la possibilit­at legal de suspendre càrrecs públics cal tenir en compte, d’altra banda, que dos dels magistrats del TC que continuen a la institució després de la seva renovació al març passat van fer vot particular en contra de la reforma legal que va dotar la institució de l’esmentada prerrogati­va. Aquests jutges, Fernando Valdés Dal-Ré i Juan Antonio Xiol, difícilmen­t donarien suport a una mesura que van considerar incoherent amb les funcions i la naturalesa pròpia del Constituci­onal.

Amb la decisió sobre l’amnistia fiscal, el TC ha reivindica­t la seva autonomia de l’estratègia del Govern

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El president del TC, González Rivas, entre Andrés Ollero i Encarna Roca, protagonis­tes del debat sobre l’amnistia fiscal
EMILIA GUTIÉRREZ El president del TC, González Rivas, entre Andrés Ollero i Encarna Roca, protagonis­tes del debat sobre l’amnistia fiscal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain