La Vanguardia (Català)

Llegenda Nadal

-

RAFAEL Nadal va afegir ahir una altra fita d’or a la seva extraordin­ària carrera com a tennista amb l’adjudicaci­ó per desena vegada del torneig de Roland Garros, la meca del tennis sobre terra batuda. El jugador de Manacor va vèncer en tres sets, amb un joc aclaparado­r i una superiorit­at inqüestion­able, al suís Stan Wawrinka. Es converteix així en el primer tennista de la història que guanya deu vegades en un mateix Grand Slam i posa punt final a una temporada sobre terra batuda pràcticame­nt perfecta en què s’ha adjudicat els títols de Montecarlo, Barcelona i Madrid, i en què ha patit una única derrota en els quarts de final del Masters 1000 de Roma contra Dominic Thiem, el jugador que molts veuen com el successor –el dia encara sembla llunyà– del manacorí sobre terra.

El balanç de Nadal enguany a París és senzillame­nt impression­ant: ha arribat a la final sense perdre ni un set i mostrant una superiorit­at i un nivell de joc com feia temps que no se li veia. Als 31 anys acabats de fer, el tennista balear, després d’un any 2016 marcat per les lesions, ha demostrat que ha assolit un grau de maduresa física i mental extraordin­ari: no oblidem que aquesta temporada també ha estat finalista a l’Open d’Austràlia, a Acapulco i al Masters 1000 de Miami.

Amb el desè triomf a Roland Garros, Nadal arriba als quinze Grand Slam en el seu palmarès, superant Pete Sampras, amb qui estava empatat a catorze, i el supera únicament Roger Federer, que en té 18. Guanyador dels quatre grans, amb 30 Masters 1000 a les seves vitrines –igualat amb Djokovich–, quatre vegades vencedor de la Copa Davis amb l’equip espanyol, or olímpic individual a Pequín 2008 i en dobles a Rio 2016, Rafa Nadal pot presumir d’haver-ho guanyat tot. Però justament una de les grans qualitats del tennista balear és la modèstia, que juntament amb la senzillesa, l’educació a la pista i fora de la pista, i el respecte al rival, l’han convertit no només en un esportista excepciona­l, sinó en una persona amb uns valors que es posen com a exemple per part de molts.

El seu triomf a París és la victòria de la constància, de l’esforç, de superar-se dia a dia i aixecar-se després de les caigudes, siguin en forma de derrotes o de lesions. La desena Copa dels Mosqueters és el resultat de la seva millor actuació a Roland Garros, on en les dues setmanes de torneig només ha perdut 35 jocs. D’ençà que va guanyar el primer títol al Bois de Boulogne el 2005, Nadal només ha sortit derrotat dues vegades de la pista central. Ahir no va donar opció que fos la tercera. Deu vegades rei de París! Enhorabona, campió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain