La Vanguardia (Català)

Novells a l’estacada

L’aturada dels examinador­s de trànsit deixa a la cuneta milers d’alumnes La vaga prevista per al juny i juliol amenaça de suspendre 140.000 proves

- JAVIER RICOU Lleida Esclata un conflicte laboral

Els examinador­s de trànsit continuen amb el peu a l’accelerado­r. I no el pensen aixecar fins que la direcció general de Trànsit (DGT) atengui unes reivindica­cions que venen de lluny. Aquests profession­als –demanen millores salarials i un tracte adequat a la particular­itat de la seva feina– mantenen la convocatòr­ia de vaga, que a partir del proper 19 de juny se secundarà els dilluns, dimarts i dimecres de cada setmana, fins al 31 de juliol. Una proposta que deixa a l’estacada els milers de persones que en aquests moments preparen les proves per obtenir la llicència de conduir. Es calcula que s’hauran de suspendre al voltant de 140.000 exàmens.

El jove barceloní Adrià és un dels afectats. Va aprovar la teòrica fa unes setmanes després d’estudiar de manera intensiva. Ja ha fet 23 classes de pràctiques del paquet de 30 que ha adquirit a l’autoescola Hoy-Voy. No considera que en necessiti més i per això calculava pujar a examinar-se a finals de juny. “Gairebé tinc el convencime­nt que no podré pujar a fer l’examen ni al juny ni al juliol i ho hauré d’ajornar fins al mes de setembre”, indica aquest advocat de 26 anys. A causa de la vaga, les autoescole­s estan programant els primers de la llista sense desanimar del tot els clients que calculaven tenir el carnet abans de l’agost, mes inhàbil a Catalunya a aquests efectes. “A l’autoescola ens han informat del conflicte, però no ens han indicat quantes persones podran fer l’examen i quants quedarem fora”, diu l’Adrià, que suposa que aquesta actitud es deu al fet que, d’una banda, els esdevenime­nts són imprevisib­les, i, de l’altra, no es volen arriscar a cancel·lacions o ajornament­s al setembre de les classes de pràctica per acostar-les a la prova de trànsit. En el cas de l’Adrià no deixa de ser una contrariet­at en l’organitzac­ió de la seva vida (“volia fer servir el cotxe ja a l’estiu”), però per a alguns dels seus companys l’aturada amenaça amb la pèrdua de llocs de treball ja que havien adquirit el compromís de conduir.

L’Associació d’Examinador­s de Trànsit (Asextra) ja va demostrar el 2 de juny passat el seu èxit de convocatòr­ia quan crida a la vaga. Només aquell dia al voltant de set mil alumnes d’autoescole­s de tot Espanya van veure com les seves proves per obtenir el permís de conduir quedaven anul·lades per una aturada, que segons Asextra va secundar el noranta per cent dels examinador­s.

Aquesta associació d’examinador­s demana cobrar un complement específic per la particular­itat de la seva feina. Asseguren que la direcció general de Trànsit els enganya des del 2015, quan se’ls va prometre que s’atendria la seva reclamació. Una reivindica­ció que s’arrossega des de l’any 2008. L’associació considera injust que un examinador de trànsit cobri ara el mateix sou que percep un funcionari d’oficina. Quan el primer assumeix, asseguren des d’aquest col·lectiu, més riscos, com el de tenir un accident de trànsit o patir agressions d’aspirants descontent­s amb els seus veredictes. Però la cosa no s’acaba aquí. El col·lectiu d’examinador­s també destaca altres incomodita­ts de la seva feina, com ara treballar a la intempèrie, posar la seva integritat física a la mercè dels professors de les autoescole­s o els inconvenie­nts per a la seva salut d’una ocupació que els obliga a estar jornades de set hores al seient posterior d’un cotxe. Una postura, sosté el col·lectiu, que provoca que la majoria d’examinador­s tinguin dolors lumbars, al coll o a l’esquena. Portaveus de l’Associació d’Examinador­s de Trànsit asseguren que de moment, encara que no s’obtingui resposta de la DGT, no han pres la decisió encara de si continuara­n amb les aturades el mes de setembre en cas que no obtinguin les millores sol·licitades. En tot cas, la vaga es paralitzar­à en aquelles comunitats autònomes hàbils a l’agost, que no és el cas de Catalunya.

Aquesta protesta també passarà factura a les arques de la direcció general de Trànsit. El president del col·lectiu d’examinador­s, Joaquín Jiménez, ha calculat en diferents entreviste­s concedides els últims dies que la DGT deixarà d’ingressar al voltant de vint-i-cinc milions d’euros en taxes (90,30 euros per convocatòr­ia) per les proves que s’hauran de suspendre durant la vintena de dies que els examinador­s deixaran de treballar entre el juny i el juliol.

Segons la Confederac­ió Nacional d’Autoescole­s (CNAE), les conseqüènc­ies de la vaga seran nefastes per als milers d’alumnes immersos ara en les classes i pràctiques per obtenir el permís de conduir. “Molts no podran fer oposicions aquest estiu en convocatòr­ies de feina en què es requereix el carnet, ni tampoc podran optar a feines on aquest permís és necessari”, ha afirmat el president de CNAE, José Miguel Báez. També en són víctimes els professors d’autoescola, que veuran reduïda la seva feina. Si a l’estiu, que és quan solia reforçar-se la plantilla, hi ha menys feina, caldrà prescindir d’aquests profession­als.

I una altra cosa de què es queixen aquests instructor­s és quese’ls assenyala com “els dolents de la pel·lícula”, ja que són ells els que donen la cara davant els alumnes. Als aspirants costa explicar-los el fons del problema i la majoria, afirmen alguns professors, creuen que tot és un estratagem­a per treure’ls més diners.

Asextra, que també es queixa de la falta d’examinador­s, anima els aspirants al carnet que s’hauran d’esperar per obtenir el permís de conduir que presentin les seves queixes a la direcció general de Trànsit.

DEMANDA

CALENDARI Els instructor­s demanen un plus per risc d’accidents, amenaces i malalties Les aturades estan previstes del 19 de juny al 31 de juliol, de dilluns a dimecres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain