La Vanguardia (Català)

Els repetidors paguen més a Barcelona

El preu per als que suspenen les proves pràctiques és més alt en aquesta ciutat que en qualsevol altre municipi

- Redacció

Obtenir el carnet de conduir tipus B –el més comú– a la primera (amb un total de vint classes pràctiques) costa a Espanya una mitjana de 692 euros. Múrcia és la ciutat més cara amb un preu mitjà de 933 euros. La segueixen Lleida (903 euros), Bilbao (880 euros) i Barcelona (872 euros). Tot i això, si se suspèn en dues temptative­s l’examen pràctic i s’aprova a la tercera, la qual cosa suposa renovar l’expedient, el preu més alt es dona a la capital catalana, perquè és on les classes pràctiques resulten més cares, segons un estudi comparatiu realitzat per Facua-Consumidor­s en Acció.

Granada és la ciutat més barata per obtenir el permís B a la primera; costa 452 euros de mitjana; la segueixen A Coruña, 500 euros i Badajoz, 511 euros, segons aquest estudi.

Les diferèncie­s entre Múrcia (la ciutat amb la mitjana més cara), i Granada (la més barata), assoleixen els 481 euros: el 106,2%. De les 286 autoescole­s analitzade­s per Facua, la variació entre la més cara, situada a Conca, i la més barata, situada a Granada, és de fins a 900 euros: un 276,9%.

Si es comparen preus entre les autoescole­s d’una mateixa ciutat, els usuaris poden trobar diferèncie­s que van des dels 42 euros a Múrcia fins als 405,92 euros a Santander.

L’estudi de Facua pren com a supòsit un usuari que rep un mes de classes teòriques i rep vint pràctiques de circulació de 45 minuts cadascuna i aprova a la primera, tant l’examen teòric com el pràctic, sense necessitat de renovar l’expedient.

Dels 286 centres analitzats, l’autoescola més barata per a l’alumne es troba a Granada, on el cost que suposa la formació per treure’s la llicència és de 325 euros. El preu més alt es troba en una de les autoescole­s de Conca, 1.225 euros.

Però, què passa si no s’aprova el carnet a la primera? En el cas que se suspengui més de dues vegades entre l’examen teòric i el pràctic, els conductors han de tornar a pagar una quota, és a dir, cal renovar l’expedient.

En aquest sentit, Barcelona és la ciutat més cara per treure’s el carnet al tercer intent. Una persona que hagi de fer l’examen per tercera vegada i realitzar un total de 35 classes pràctiques haurà de pagar més de 1.616 euros a la Ciutat Comtal. La segueixen Bilbao (1.566 euros), Conca (1.552), Pamplona (1531) i Saragossa (1.479). Al contrari, una persona que estigui a A Coruña pagarà 950 euros, mentre que una altra que sigui a Madrid desemborsa­rà 1.356 euros, una xifra superior a la mitjana (1.293).

El preu de l’autoescola varia segons la ciutat, raó per la qual algunes autoescole­s fan cursos promociona­ls durant uns mesos determinat­s de l’any per atreure més alumnes.

D’altra banda, la majoria d’alumnes sol apuntar-se a autoescole­s que són a prop de casa seva o de la feina, sense ser conscients que un desplaçame­nt una mica més llarg pot suposar un abaratimen­t important. Cal demanar, segons l’associació, diferents pressupost­os per després analitzar quin és el més rendible i interessar-se per la possibilit­at d’accedir a alguna mena d’ajut econòmic que es dona a certs sectors de la població. En general, les subvencion­s solen anar adreçades a persones amb el carnet d’atur o a joves entre 18 i 30 anys.

D’altra banda, Facua recomana adaptar les classes a les necessitat­s individual­s. En aquest sentit, es recomana per als individus que necessitin menys hores de preparació que s’apuntin a autoescole­s on no sigui obligatori fer un mínim de classes i evitar pagar més diners dels necessaris.

Les ciutats més cares per obtenir el permís a la primera temptativa són Múrcia, Lleida i Bilbao

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? La DGT deixarà d’ingressar al voltant de 25 milions d’euros en taxes per la suspensió de les proves durant la vintena de dies que els examinador­s deixaran de treballar
MANÉ ESPINOSA La DGT deixarà d’ingressar al voltant de 25 milions d’euros en taxes per la suspensió de les proves durant la vintena de dies que els examinador­s deixaran de treballar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain