La Vanguardia (Català)

El Japó dona feina als gats

Empreses nipones descobreix­en que el ronc dels felins contribuei­x a reduir l’estrès i l’ansietat dels empleats

- Lleida

El gat ha entrat a l’oficina. Empreses del Japó fan servir aquests felins per reduir l’estrès dels empleats. És la teràpia del ronc. El gat, coincideix­en a assenyalar terapeutes felins, aporta pau, calma, energia, diversió... i la seva entrada a les oficines pot ser molt positiva si s’aconseguei­x que el treballado­r se senti més relaxat. Una cosa que és crucial en ambients laborals tan exigents com el nipó, amb jornades interminab­les i jerarquies molt marcades.

Laura Trillo, comunicado­ra felina, només posa un però a aquesta iniciativa dels empresaris japonesos. “No acabo de veure clar que els treballado­rs hi portin els seus propis gats”, afirma. “Aquests animals són territoria­ls i molt sensibles i em costa de creure que diferents gats poc acostumats a estar amb gent estranya s’avinguin”, afegeix. Laura Trillo sí que comparteix els beneficis que aquests felins poden tenir en el comportame­nt dels treballado­rs “quan els gats viuen a l’oficina, si des de ben petits han estat acostumats a compartir l’espai amb altres animals de la seva mateixa espècie i persones desconegud­es”. Aquesta terapeuta de gats parla d’altres experiènci­es similars que estan funcionant molt bé. “Conec molts gats que viuen en botigues o en residèncie­s i són molt feliços amb les persones. Són gats molt sociables i equilibrat­s, que saluden a tothom i fan el que volen, no s’espanten i s’adapten a gairebé tot, gestionen molt bé l’estrès”.

Què té el gat que el fa diferent d’altres animals? Trillo respon: “Els gats, amb la seva calma, l’energia i la presència física bonica ens aporten molta pau. A més, si ens n’anem a un altre pla, els gats són especialis­tes a netejar i transmutar energia. Nosaltres sentim sense adonar-nos-en que la presència dels gats ens va bé”. Però hi ha més coses. “Els gats són molt sensibles, detecten on hi ha una cosa que no els agrada a les persones, i solen anar a transmutar­ho –afegeix Trillo–; són terapèutic­s a molts nivells, perquè només amb la seva presència poden ajudar persones solitàries o que es recuperen d’una malaltia.

Al Japó sembla que tenen cada dia més clars els beneficis que pot aportar el gat al món laboral. La firma d’informàtic­a Ferray ha estat una de les primeres que ha apostat per la teràpia del ronc i els resultats, s’afirma des d’aquesta companyia, són molt satisfacto­ris. La presència de felins que corren per les oficines ha reduït l’ansietat i l’estrès dels empleats. A Laura Trillo no li sorprenen aquests resultats. “El fet de poder donar afecte físic o de rebre’n és molt important per a l’ésser humà i tenir un moment d’estima amb aquest animal ens relaxa, ens fa desconnect­ar dels problemes i de l’estrès”.

El secret estaria en el ronc? “En una petita part”, respon. “És una vibració que entra en contacte amb la nostra, desequilib­rada a causa de la vida atrafegada que portem. Així que el ronc del gat ens condueix a l’equilibri amb la vibració”. Trillo recalca que aquest so “és en realitat una eina de la qual es beneficien també els gats, que segreguen endorfines i que amb aquella vibració superen situacions d’estrès”.

El gat ha entrat a l’oficina després d’haver irromput ja en bars. Des de fa uns anys proliferen locals públics on els felins es mouen amb total llibertat. En la majoria d’aquests bars s’ofereix la possibilit­at als clients d’adoptar algun dels animals que viuen al local. Les persones que visiten aquests establimen­ts, a més d’estimar els felins, busquen una teràpia de relaxació amb el contacte directe amb aquests animals. Però encara n’hi ha més. “Per la meva experiènci­a he pogut constatar que el contacte amb gats minimitza els riscos cardiovasc­ulars. També detecten alteracion­s en el nostre organisme, com ara tumors, epilèpsia, pujades de glucosa o infarts, i són capaços d’avisar abans que es produeixin, per la seva extraordin­ària sensibilit­at”, conclou Trillo.

“Aporten molta pau i energia; a més són capaços de detectar una malaltia de qui els ofereix afecte”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain