La Vanguardia (Català)

El PP donarà via lliure al pla per caçar i pescar espècies invasores

Proposta per aixecar el veto a la truita arc de Sant Martí, la carpa o el cranc vermell

- ANTONIO CERRILLO

Combatre les espècies invasores a Espanya és una tasca subjecta a continus vaivens legals. Ara, el grup popular al Congrés ha presentat una proposició de llei que pretén legitimar l’ús o aprofitame­nt d’espècies que s’havien considerat exòtiques i invasores i que, per tant, en teoria, estaven condemnade­s a l’extermini. La modificaci­ó es promou arran de les exigències plantejade­s per diversos sectors que les utilitzen per a la pesca o la caça esportiva, o que hi donaven un ús comercial.

La iniciativa del PP (una modificaci­ó de la llei de Patrimoni Natural) persegueix esquivar els efectes causats per la sentència del Tribunal Suprem (de l’agost del 2016) que va ordenar la inclusió en el catàleg d’espècies invasores, entre d’altres, de la truita arc de Sant Martí, la carpa comuna, el cranc vermell o l’arruí –mufló de l’Atles–, que viu a les serres de Múrcia. La voluntat és amnistiar aquestes espècies. La seva inclusió en el catàleg “comporta la prohibició genèrica de la seva possessió, transport, tràfic i comerç d’exemplars vius o morts, i de les seves restes, incloent-hi el comerç exterior”.

La sentència –que comporta l’aplicació de plans per controlar i eradicar aquestes espècies– va provocar la reacció de la Federació Espanyola de Pesca i d’empreses explotador­es del cranc vermell americà de la zona del Baix Guadalquiv­ir, que van invocar els danys econòmics ocasionats i van anar a veure els partits per canviar aquesta situació. El PSOE i C’s també s’han mostrat comprensiu­s amb els seus arguments.

El PP obre la porta perquè, per “raons excepciona­ls” o d’“imperiosa necessitat”, es pugui justificar l’exclusió d’alguns animals del catàleg. A més d’aquestes espècies, fa anys que la Federació Espanyola de Pesca litiga perquè deixin de tenir aquesta considerac­ió el lluç de riu, la perca americana ( black-bass) o la truita de rierol, utilitzade­s en la pesca esportiva i recreativa. Si fos així, es podrien continuar pescant sense els problemes actuals.

La proposició de llei estableix que en les àrees del territori que van ser ocupades per espècies invasores abans del 2007 (data d’aprovació de la llei de Patrimoni Natural) “es podrà utilitzar les modalitats de caça i la pesca” per al control i erradicaci­ó d’aquests exemplars. La queixa dels ecologiste­s no s’ha fet esperar. “Aquesta previsió no té sentit, ja que la prohibició d’alliberar espècies invasores és anterior a la llei. I a més, no hi ha mapes que diguin a quines zones eren aquestes espècies abans del 2007”, diu Theo Oberhuber, d’Ecologiste­s en Acció.

Agustí Albiol, portaveu de la Federació Espanyola de Pesca, assenyala que les espècies a dalt citades no poden ser considerad­es “invasores”, ja que en alguns casos van ser introduïde­s fa centenars d’anys al medi natural (de vegades, de la mà de la mateixa Administra­ció estatal: l’Icona), i ja “ocupen un nínxol ecològic”. “No hi ha afectació ecològica; i si n’hi va haver, va ser fa anys. Avui ja és impossible erradicar aquestes espècies”, diu Albiol abans de detallar els abundants danys econòmics causats per la sentència.

Arran de la decisió judicial, tota l’activitat econòmica vinculada al cranc vermell va ser declarada il·legal –no es podia comerciali­tzar–, la qual cosa va causar una commoció a Isla Mayor (Sevilla). “El 70% d’aquest poble viu de la pesca i la transforma­ció del cranc vermell americà”, diu Valentín Murillo, president de l’Associació de la Pesca i Aqüicultur­a de l’entorn de Doñana. “Són 200.000 jornals de vuit hores a l’any els que estan en joc”, afegeix. El cranc vermell va ser introduït en aquesta zona del Guadalquiv­ir 1974 i es va convertir en voraç espècie invasora. Ara, una vegada capturat, es mata, es transforma en aliment i s’exporta.

“Som el tercer productor de cranc després de la Xina i els Estats Units, i el segon exportador. El 95% de la nostra producció va fora. La Junta andalusa va haver d’improvisar una normativa més que discutible per legitimar aquesta activitat: “Som agents ambientals de control poblaciona­l de cranc”, diu Murillo.

Ecologiste­s en Acció, WWF i SEO/BirdLife afirmen que el pla del PP “suposa una cessió evident davant les pressions de certs col·lectius de caçadors i pescadors” i la consideren d’“inacceptab­le”. Els ecologiste­s critiquen que des que es va aprovar el catàleg nacional d’espècies invasores, el 2011, tan sols s’han aprovat dues estratègie­s i demanen al PSOE i C’S que no siguin còmplices d’aquesta trampa legal”, assegura Oberhuber.

UN LITIGI LLARG

Es volen revertir els efectes de la sentència judicial de l’agost del 2016

POCS PLANS D’ERRADICACI­Ó

Ara està prohibit deixar anar, transporta­r o comerciali­tzar animals exòtics

ESGRIMEIXE­N DANYS ECONÒMICS

Els pescadors i els transforma­dors del cranc vermell aplaudeixe­n la mesura

OPOSICIÓ

Els grups ecologiste­s diuen que el canvi legal és del tot “inacceptab­le”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain