La Vanguardia (Català)

L’atropellam­ent mortal d’un ciclista a Oliva dispara l’alerta per la seguretat

-

El president de la Generalita­t Valenciana, Ximo Puig, convocarà durant aquesta setmana una reunió d’urgència amb la Federació de Ciclisme de la comunitat, la Delegació de Govern i els departamen­ts autonòmics d’Emergèncie­s i Esports per abordar la seguretat a les carreteres després dels accidents d’aquests mesos en què s’han vist implicats ciclistes. L’últim sinistre es va produir ahir a la carretera N-332 a Oliva (València), on un ciclista de 32 anys va morir al ser atropellat cap a dos quarts de nou del matí per un vehicle el conductor del qual –un holandès de 25 anys– va donar positiu en drogues. El pilot, detingut, va intentar fugir després de l’atropellam­ent. El 7 de maig passat es va produir un altre accident igual a la mateixa carretera que va causar la mort de tres ciclistes, dos allà mateix i un altre a l’hospital. La conductora implicada també anava èbria i drogada.

La reunió d’urgència anunciada per Ximo Puig encara no té data concreta, tot i que la voluntat de l’Executiu valencià és que se celebri “com més aviat millor”. En qualsevol cas, no serà abans de dimecres, quan el president té previst tornar del seu viatge institucio­nal a Luxemburg. La petita localitat alacantina de Senija, d’on era veí la víctima mortal d’ahir, ha declarat tres dies de dol.

També ahir, un altre ciclista moria, però a conseqüènc­ia d’una caiguda en grup a Conca. Almenys 25 aficionats a aquest esport han perdut la vida a les carreteres espanyoles des de començamen­t d’any. Els dos accidents d’ahir completen un cap de setmana negre per als usuaris de bicicleta, ja que tres més van morir dissabte en diferents localitats de Navarra –tots van ser esdevenime­nts inconnexos–, un per un atropellam­ent.

El tràgic succés dominical va coincidir amb la marxa de centenars de ciclistes de les Terres de l’Ebre (uns 500, segons els organitzad­ors) entre Tortosa i Amposta per reclamar més seguretat a les carreteres. La protesta, encapçalad­a per la Federació Catalana de Ciclisme a les Terres de l’Ebre, va denunciar “la situació d’extrema vulnerabil­itat” que pateixen a la carretera. En el manifest demanen la reforma del Codi Penal, més controls d’alcohol i drogues en zones de festa i rutes habituals de ciclistes i incorporar una assignatur­a obligatòri­a de seguretat viària a l’escola. A més, advoquen perquè s’apliqui una reducció de velocitat en cap de setmana de 7 h a 15 h en els trams més freqüentat­s, millores en la senyalitza­ció d’altres (com el Tortosa-la Sénia) i campanyes en positiu sobre l’ús de la bicicleta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain