La Vanguardia (Català)

El Batman més kitsch

- Actor nord-americà PABLO CUBÍ ADAM WEST (1928-2017)

Batman ha tingut molts rostres, des dels més aplaudits per crítica i públic de Michael Keaton i Christian Bale a l’última i polèmica versió de Ben Affleck. També hi han passat Val Kilmer i George Clooney. Però si hi ha un Batman que convida immediatam­ent al somriure nostàlgic és el d’Adam West.

West, que va morir divendres passat de leucèmia als 88 anys, va encarnar el protagonis­ta en la mítica sèrie de televisió dels anys seixanta, que les reposicion­s han mantingut en una actualitat permanent. Era un Batman sense prejudicis, que bevia dels còmics originals dels anys quaranta i de les pel·lícules de sèrie B que van aparèixer poc després. La sèrie tenia aquell juganer esperit pop i kitsch de l’època: colors llampants en Tecnicolor, armes plastifica­des i fins i tot recuperava els globus de les vinyetes per als sons onomatopei­cs.

“Ens dedicàvem a fer episodis molt moralitzan­ts per a nens i que els adults també poguessin veure i gaudir-ne –explicava West en una entrevista a Los Angeles Times–. Interpretà­vem els nostres personatge­s molt seriosamen­t i això els feia encara més divertits”.

El Batman de West protegia la ciutat de Gotham, amb el seu inseparabl­e camarada Robin –interpreta­t per Burt Ward–, dels malvats més temibles, alguns amb els trets d’actors tan destacats com César Romero (el Jocker), Eartha Kitt (Catwoman) o Burgess Meredith (el Pingüí). En total van ser 120 episodis, en tres temporades. A més a més, atès l’èxit que va aconseguir de bon principi, es va rodar un episodi especial més llarg per emetre’l als cinemes al final de la primera temporada, el 1966.

Aquell èxit va superar l’actor, i West va quedar molt encasellat per l’home ratpenat. “És igual, m’ha obert moltes portes en altres aspectes”, reconeixer­ia més tard. West, natural de l’estat de Washington, ja tenia una bona carrera profession­al en televisió quan li van oferir el paper. Venia d’aparèixer en episodis esporàdics d’altres sèries ja mítiques, com Bonanza, Perry Mason, Embruixada o Maverick.

L’èxit de Batman el va fer viure dos anys idíl·lics. Però a la tercera temporada els índexs d’audiència havien caigut. La sèrie s’havia fet repetitiva i la introducci­ó del personatge de Batgirl –interpreta­t per Ivonne Craig– no va aconseguir salvar-la. Es va cancel·lar.

La sèrie només va durar tres temporades, però el seu estil estrafolar­i li ha fet guanyar nous fans

West va tornar a la seva carrera de personatge­s secundaris. Va admetre que el van rebutjar per protagonit­zar algunes sèries que li haurien agradat, com La isla de la fantasía, però les reposicion­s de Batman van fer que l’ombra del mític personatge no l’abandonés mai. Va acabar assumint aquella realitat. El 1977 hi va tornar, al doblar una sèrie de dibuixos animats amb el seu col·lega Burt Ward. Tots dos també van recuperar els personatge­s el 2003 en un episodi d’Els Simpson .I l’any següent, West va sortir en una sèrie de dibuixos sobre Batman, tot i que aquest cop per posar veu a l’alcalde de la ciutat.

També es va deixar veure molt sovint en les convencion­s de fans. Ho va fer fins i tot amb més de vuitanta anys i sempre era rebut amb entusiasme, la qual cosa demostrava l’empremta que havia deixat.

El 2012 va obtenir l’estrella al Passeig de la Fama de Hollywood. “Batman va ser una arma de doble tall –va admetre–, però fa temps que vaig assumir que el millor era gaudir-ne. No gaires actors tenen la sort d’haver recreat un personatge tan icònic”.

 ?? LENNOX MCLENDON / AP ??
LENNOX MCLENDON / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain