La Vanguardia (Català)

Tota una nit en blanc per renovar el DNI i el passaport Les oficines de la Policia estan saturades i en vista de la falta de cites prèvies la gent fa cua

- Barcelona

El sospir d’alleujamen­t va ressonar al carrer Trafalgar de Barcelona. A Inés Mata li va tocar el número 64 dels 70 que aquest dissabte es van repartir a l’oficina de la Policia Nacional habilitada per a la tramitació del DNI i el passaport. La jove va arribar a les sis del matí carregant els apunts de la selectivit­at. Va tenir sort perquè va aconseguir renovar el seu document d’identitat. Gairebé un centenar de persones que completave­n la cua se’n van anar sense torn per fer la gestió. L’estampa es repeteix totes les matinades de dissabte i amb menys intensitat la resta de la setmana. El Ministeri de l’Interior reconeix que les dependènci­es estan “saturades” i que el problema, per falta de personal administra­tiu, és general a tot Espanya però amb una incidència especial a Barcelona i Madrid.

Robert Franco hi va arribar a les dues de la matinada. Va voler ser el primer perquè la setmana passada ja es va quedar sense número. Els seus dos fills acaben de rebre la nacionalit­at, viatgen al juliol a l’estranger i necessiten el DNI i el passaport. Va intentar, com tots, sol·licitar una cita prèvia per la pàgina web del Ministeri, però no li donaven dia fins a finals d’agost. Resignat, va acampar literalmen­t a la porta de l’oficina amb uns quants cartrons, un termos i una vànova. I, així que van arribar els segons i els va donar el torn, es va posar a dormir. Van ser Carmen Rodríguez i Ricardo Pérez, que se’n van a Londres la setmana que ve. Ella té caducat el passaport i no es refia d’anar-hi amb el DNI.

La mitjana de temps que inverteix cada funcionari en la tramitació d’un document, DNI o passaport, ja sigui perquè ha caducat, ha estat robat o s’emet per primera vegada, és entre 10 i 15 minuts. Fa cinc anys que el Govern central no convoca places de funcionari­s i la plantilla d’auxiliars administra­tius pateix un dèficit del 25%. Aquests són nombres objectius que ningú no discuteix i que han minvat la capacitat d’aquestes oficines.

Però per què només hi ha cues a l’estiu? Bàsicament perquè és en aquestes dates que la gent majoritàri­ament descobreix que el seu DNI o el seu passaport ha caducat. Els necessiten per viatjar. I, com que les vacances són un dret per a tothom, també per als funcionari­s, en aquestes dates part del personal no policial també gaudeix de les seves.

La gent oblida o no sap que no cal esperar fins a l’últim moment per renovar-se el DNI o el passaport. Es pot fer amb tres mesos d’antelació i un any. “Assumim que les campanyes d’informació per evitar les aglomeraci­ons no són efectives. Hi hem d’insistir més i començar a explicar, ja al gener, que no cal esperar fins al juny per comprovar la caducitat dels seus documents d’identitat”, reconeix un responsabl­e de la policia a Barcelona.

Les xifres li donen la raó. Diàriament a Catalunya, les 43 oficines de tramitació que hi ha repartides en tot el territori, inclosa la mòbil que es desplaça des de les presons a pobles recòndits, gestiona 4.600 DNI i 1.400 passaports. Són 6.000 documents diaris. A partir del juny la xifra creix fins a gairebé els 9.000 expedients diaris, i amb menys funcionari­s per gestionar-los.

La capacitat de les oficines és la que és. I les hores extres, voluntàrie­s i “mal pagades”, recorden els sindicats. Diàriament s’atén les persones que van sol·licitar una cita prèvia i 70 o 100 més, depèn de cada dependènci­a, que fan cua i esperen entrar a la quota de la repesca. Això sí, la policia garanteix que ni una gestió urgent no queda sense fer

EL COL·LAPSE

Les oficines no donen l’abast, i encara menys aquest any, que en fa deu del nou document

LA SORPRESA DE L’ESTIU

La gent acostuma a comprovar les dates de caducitat poc abans de viatjar

per falta de documentac­ió. “Ningú no ha perdut un vol, ni una feina per no tenir DNI”, assegura el mateix responsabl­e.

Aquest dissabte passat, després de repartir els 70 números, el jove policia nacional que amb especial tacte i mà esquerra gestiona la cua, atén els que s’han quedat sense torn i s’arremoline­n al seu voltant. Una jove se li acosta i li mostra una denúncia dels Mossos. S’ha de tractar d’un assumpte delicat. La separa de la resta de la gent i li demana que s’esperi al costat de la porta. L’atendran malgrat que no té número, com una altra dona que necessita una documentac­ió urgent per a dues menors.

A la complexita­t de l’estiu s’hi afegeix una altra particular­itat. Es compleix una dècada de la posada en marxa del DNI electrònic i a tots els que van aprofitar per tramitarlo llavors els caduca. Són 600.000 documents més de la mitjana, però l’any que ve la xifra serà d’un milió més de caducats. El Govern ha aprovat una oferta pública d’ocupació per cobrir les places vacants de personal funcionari no policial adscrit a la Direcció General de la Policia. Això alleujarà la situació.

Eva García vol renovar els DNI dels seus fills. Va arribar a dos quarts de quatre i es va espantar. “Ni se’m va passar pel cap que tota aquella gent dormint al carrer venien a fer el mateix que jo”. Ana Rafel també va aconseguir renovar el seu DNI i passaport després de quedarse tres dissabtes a les portes. Se’n va a Costa Rica. Té cita prèvia per a finals de juliol. Però no se’n refia. Com ella, 1.000 persones diàriament a Catalunya no van a la cita assignada. Alguna cosa falla perquè tants no se’n refiïn; falta que es recuperi la confiança.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Amb la manta, amb la cadireta, amb la motxilla... No són pocs els ciutadans que es preparen bé per afrontar la llarga espera
LLIBERT TEIXIDÓ Amb la manta, amb la cadireta, amb la motxilla... No són pocs els ciutadans que es preparen bé per afrontar la llarga espera
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Cues a les portes de les dependènci­es del carrer Muntaner
ANA JIMÉNEZ Cues a les portes de les dependènci­es del carrer Muntaner

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain