La Vanguardia (Català)

Sisena demanda de l’hotel de les Drassanes

L’empresa denuncia ara que, tot i que té l’aval dels tècnics municipals, l’equip de govern no li concedeix la llicència

- SILVIA ANGULO

Les demandes van quedant apilades a les taules dels despatxos de l’Ajuntament de Barcelona. Als centenars de recursos contencios­os administra­tius interposat­s per intentar modificar o eliminar el pla d’allotjamen­ts turístics de Barcelona (Peuat) s’hi afegeixen també les reclamacio­ns d’empreses i privats afectats per determinad­es polítiques municipals. És el cas dels promotors de l’hotel Praktik de les Drassanes, que ahir van presentar una altra demanda contra l’Ajuntament –ja és la sisena– per la denegació de la llicència d’obres.

L’establimen­t va presentar la sol·licitud per obtenir els permisos per començar les obres, ja que havia esquivat la moratòria hotelera, el mes de juny de l’any 2015. Normalment, l’administra­ció té fins a tres mesos per admetre o denegar aquestes peticions de llicència. En el cas del Praktik ja han passat fins a 23 mesos des que es va sol·licitar l’autoritzac­ió i l’Ajuntament no ha resolt si l’hi concedeix o no, tot i que el mes de febrer passat la direcció de llicències municipals va emetre un informe favorable al projecte. La promotora entén que el permís està denegat per silenci administra­tiu, cosa que li permet interposar un altre recurs si considera que “aquesta denegació és contrària al dret”. Amb aquesta nova via judicial oberta, els promotors no renuncien a aconseguir la llicència pels cursos administra­tius.

En aquest cas concret, la demanda al·lega que els mateixos tècnics municipals van dictaminar que l’obra projectada s’ajusta a la legislació urbanístic­a, al planejamen­t vigent i a les diferents ordenances municipals, motiu pel qual no hi ha raó legal perquè sigui rebutjada. A més dels tècnics municipals, el projecte també ha rebut l’aval de l’Agència d’Energia de Barcelona, de l’empresa municipal Ba- gursa, de la Direcció General d’Infraestru­ctures de Mobilitat, de la comissió d’Arquitectu­ra... i, el més important, té el certificat d’aprofitame­nt urbanístic amb què va esquivar la moratòria hotelera i complia amb el pla d’usos de Ciutat Vella del 2013. Fa un mes, un portaveu municipal va assegurar que la llicència “estava en procés de tramitació”, però els promotors encara no n’han tingut notícies.

La cadena hotelera Praktik pretén construir en dos solars –situats entre el portal de Sant Madrona i els carrers Cid i Perecamps– dos complexos hotelers que entre tots dos tindran 200 habitacion­s. Aquest projecte ha estat rebutjat per l’equip de govern des del moment que va arribar a l’Ajuntament, i l’ha intentat paralitzar reclamant a la Generalita­t que declarés l’entorn de la muralla medieval, a la zona del portal de Santa Madrona i el Baluard, bé cultural d’interès nacional (BCIN). Aquesta sol·licitud va ser rebutjada pel Departamen­t de Cultura en una decisió que l’Ajuntament ha recorregut.

Al marge d’aquests enfrontame­nts, continua endavant la reclamació patrimonia­l que van interposar els promotors de l’establimen­t hoteler el mes de novembre per la “dilació injustific­ada en la tramitació del permís”. La factura per aquesta qüestió ja puja als 8,1 milions d’euros. Els promotors xifren les pèrdues econòmique­s en 450.000 euros per cada mes de retard. Recorden que el retard injustific­at en l’adopció d’un acte reglat “constituei­x un delicte de prevaricac­ió”. Per això estan estudiant la possibilit­at de presentar una demanda penal contra la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz. En espera de tots els processos judicials iniciats, els promotors han calculat el que el cost de l’expropiaci­ó podria costar a les arques municipals entre 50 i 80 milions d’euros.

La reclamació patrimonia­l per lucre cessant ja puja als 8,1 milions d’euros

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El solar on s’ha de construir l’hotel que la cadena Praktik projecta a les Drassanes
ANA JIMÉNEZ El solar on s’ha de construir l’hotel que la cadena Praktik projecta a les Drassanes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain