La Vanguardia (Català)

La Fundació Roure posa en marxa un economat social

Fins a 272 persones sense recursos de Ciutat Vella poden triar els aliments que volen, sense cap cost, cada 15 dies

- ROSA M. BOSCH

La Fundació Roure ha evoluciona­t del clàssic sistema de distribuci­ó de lots d’aliments a les persones amb escassos recursos del barri a obrir una mena d’economat social en què els seus usuaris poden decidir quins productes s’emporten a casa de manera gratuïta. “A cada beneficiar­i, en funció del nombre de membres de la seva família, se li assigna un nombre determinat de punts que pot bescanviar per menjar i per articles d’higiene personal i neteja”, explica Soco Delàs, responsabl­e de l’àrea de projectes assistenci­als d’aquesta entitat.

“Va ser el Banc d’Aliments el que ens va proposar d’emprendre aquesta iniciativa. Ara atenem 68 famílies que represente­n un total de 272 persones, però tenim capacitat per ampliar el servei a més usuaris”, afegeix Delàs, que destaca la importànci­a de treballar en xarxa amb altres organitzac­ions de Ciutat Vella per al bon funcioname­nt d’aquesta botiga per als ciutadans més fràgils.

L’únic requisit és que els beneficiar­is vinguin derivats per part d’un treballado­r social, sigui de l’Ajuntament o d’altres fundacions o oenagés, i que aquest segueixi un pla de treball. El projecte ha arrencat amb la col·laboració de la Fundació de l’Esperança, del Centre de Serveis Socials del Casc Antic i del Grup Ecologista Nucli Antic de Barcelona (Genab) en un remodelat local cedit per l’Ajuntament entre el carrer Carders i el Pou de la Figuera. Allà, a més de recollir

A cada usuari se li assignen punts que pot bescanviar per menjar i per productes d’higiene Aquest servei es nodreix de les aportacion­s del Banc d’Aliments, d’empreses i de dues oenagés

els aliments cada 15 dies, assistiran a classes de cuina i d’estalvi energètic. “També demanarem que s’impliquin en la fundació o en la comunitat, que col·laborin com a voluntaris”, indica Delàs.

Aquest economat es nodreix de les aportacion­s del Banc d’Aliments, de les oenagés Nutrició sense Fronteres i Embracing the World (l’organitzac­ió fundada per Sri Mata Amritanand­amayi Devi, més coneguda com a Amma), d’empreses i de donacions particular­s. “Volem implicar-hi més comerços de Ciutat Vella i el mercat de Santa Caterina, també estem oberts a la possibilit­at que s’hi sumin més entitats”, precisa Delàs.

La Fundació Roure va començar a repartir lots d’aliments a finals del 2013 un dia a la setmana i en menys d’un any va ampliar la freqüència a tres a causa de la creixent demanda. Des que va obrir, fa poc més d’un mes, se cita l’usuari a l’economat cada 15 dies per evitar cues al carrer. Amb un sistema de puntuació es prioritza que es decantin pels productes més nutritius i saludables. Així, mentre que els llegums, la tonyina en llauna, la pasta, l’arròs o mitja dotzena d’ous costen un punt, els refrescos ensucrats surten per quatre, els bombons per cinc i les patates fregides per dos. La fruita i l’alimentaci­ó infantil es poden obtenir sense necessitat de bescanviar-los per cap punt.

“El perfil de l’usuari –detalla Delàs– és el de famílies d’origen marroquí i de la República Dominicana, persones del barri que viuen soles, tant gent gran com homes d’entre 40 i 60 anys”.

Un equip de deu voluntaris, juntament amb una coordinado­ra de la fundació, gestionen l’economat, que obre tres dies a la setmana durant dues hores.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Personal de la Fundació Roure col·locant aliments a l’economat del Pou de la Figuera
XAVIER GÓMEZ Personal de la Fundació Roure col·locant aliments a l’economat del Pou de la Figuera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain