La Vanguardia (Català)

Tres generacion­s de fotògrafes dialoguen a la Fundació Setba

La mostra reuneix obres de Joana Biarnés, Sandra Balsells i Laia Abril

- JUAN BUFILL Barcelona

Ha estat una idea feliç la d’exposar conjuntame­nt les obres de Joana Biarnés, Sandra Balsells i Laia Abril, tres fotògrafes catalanes excel·lents i representa­tives de tres generacion­s molt diferents. I el resultat es pot contemplar a la Fundació Setba, en una mostra comissaria­da per Cristina Sampere. La selecció inclou un conjunt de 14 fotografie­s de Biarnés (Terrassa, 1935) fetes als anys seixanta, poc conegudes i crec que mai exposades. En una altra sala es mostra una bona selecció de l’obra de Balsells (Barcelona, 1966), que comprèn des de les seves conegudes fotografie­s preses en l’últim decenni del segle XX, durant la guerra dels Balcans i la sagnant desintegra­ció de l’antiga Iugoslàvia, fins a les seves últimes imatges sicilianes, que són del segle XXI, però semblen escenes que van tenir lloc fa més de mig segle.

En el cas de Laia Abril (Barcelona, 1986), ja que sol presentar les seves obres en forma de sèries i conjunts fotogràfic­s o de projectes que també poden incloure peces textuals i videogràfi­ques, s’ha optat per mostrar només una sèrie, The epilogue (2013), centrada en les tràgiques conseqüènc­ies de la bulímia. L’exposició es completa amb fotos fetes en un taller titulat De l’ombra a la llum, en què les tres fotògrafes han treballat amb dones que han estat víctimes de les seves parelles o d’altres persones.

Aquesta exposició està sent bastant més que una mostra de fotoperiod­isme. Una activitat notable vinculada ha estat la taula rodona que es va celebrar dijous passat, conduïda per Sílvia Omedes i amb la presència de les tres fotògrafes. Allà es van plantejar amb naturalita­t i sense pesadesa algunes qüestions importants que sovint es banalitzen o s’obliden. Qüestions com la funció i la utilitat del fotoperiod­isme o com l’abandó o la resistènci­a davant del monopoli ideològic de les grans empreses de comunicaci­ó. I principalm­ent es va plantejar la qüestió del gènere en l’activitat profession­al de les dones fotoperiod­istes o fotògrafes i la seva considerac­ió en el cànon fotogràfic.

En aquesta ocasió va quedar bastant clar que, juntament amb la intel·ligència i el talent que sempre s’exigeixen, aquestes tres fotògrafes van haver d’afegir unes dosis extraordin­àries de valentia i fortalesa moral. Especialme­nt Joana Biarnés, que va iniciar la seva activitat fotoperiod­ística en la molt masclista Espanya de la interminab­le postguerra franquista i va ser rebuda al principi com una intrusa mereixedor­a d’insults. Era una moderna entre rancis, encara que en els mitjans periodísti­cs també va trobar profession­als que van saber apreciar la seva obra i van sintonitza­r amb la seva extraordin­ària simpatia.

Ja en una altra època, des del 1991 fins a l’any 2000, Sandra Balsells va demostrar la seva capacitat aconseguin­t alguns dels millors reportatge­s internacio­nals sobre la guerra de l’antiga Iugoslàvia. Una altra vegada un suplement de coratge compensava els possibles prejudicis misògins. La selecció inclou, entre altres imatges, una de les més icòniques de Balsells, en què es veu una jove bosniomusu­lmana, anomenada Amra Efica, amb el cos malferit per la metralla. A la foto Amra semblava que agonitzava, però va sobreviure i continua en contacte amb la fotògrafa catalana.

Mentre que Balsells considera que en fotoperiod­isme no hi ha una fotografia femenina amb una identitat de gènere distingibl­e de la feta per homes, Laia Abril està abordant en aquests últims anys tota una sèrie de temes clarament de gènere, des de l’anorèxia i la bulímia en les noies obsessiona­des per la primesa fins a l’avortament. Aquesta última sèrie constituei­x el primer capítol d’una història de la misogínia que podria ser llarga.

Em va estranyar que, en el col·loqui, les ponents semblaven estar d’acord que la història oficial de la fotografia manca d’obres icòniques fetes per dones. És cert que hi ha molts noms per recuperar, però no s’ha d’oblidar que tant Diane Arbus com Cindy Sherman són fotògrafes cèlebres. D’altra banda, des de les composicio­ns d’Imogen Cunningham dels anys vint fins al reportatge de Lee Miller després de la derrota nazi i des de les millors portades de Life de Margaret Bourke-White fins als reportatge­s de mons marginals de Mary Ellen Mark o les imatges realistes i màgiques de Graciela Iturbide, abunden les icones fotogràfiq­ues d’autoria femenina. I, que jo sàpiga, ningú no ha fotografia­t millor els nens jugant que Helen Levitt.

Això sí, queda pendent un reconeixem­ent adequat de moltes fotògrafes. Per exemple, és necessari reconèixer que la fotografia de Joana Biarnés d’una dona amb indumentàr­ia de còctel en una festa de Madrid, feta el 1964, està a l’altura de les que va fer en aquella època Diane Arbus. I que el seu retrat de Carmen de Hohenlohe del 1965, amb expressió malenconio­sa i en un escenari palatí i sumptuós, té una profundita­t psicològic­a i social infreqüent en el fotoperiod­isme internacio­nal. Fundació Setba. Pl. Reial, 10. Fins al 22 de juny.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain