La Vanguardia (Català)

El ‘Llibre Vermell’ obrirà el VII Festival dels Pirineus

El certamen de música antiga s’estén a 34 localitats

- BARCELONA Redacció

Una singular proposta al voltant al Llibre Vermell de Montserrat inaugurarà l’1 de juliol el Festival de Música Antiga dels Pirineus (Femap) a la Seu d’Urgell. Francesc Valls, Magister Petrus i l’Esbart Dansaire de Rubí seran els encarregat­s d’interpreta­r cants i danses del cèlebre manuscrit del segle XIV. L’endemà Berga prendrà el relleu. El director del festival, Josep Maria Datrèn, va dir, durant la presentaci­ó del programa, que utilitzara­n antics vestits dissenyats per a l’ocasió per Fabià Puigserver.

En aquesta edició, la setena, se celebraran mig centenar de concerts. El festival no té una seu central, encara que els seus inicis el vinculen a la Seu d’Urgell, que organitzav­a el seu Festival Joan Brudieu. Des d’aquest marc, el Femap ha començat el seu deambular sumant a l’alforja diferents municipis disposats a participar en aquest model.

Deu van ser els primers i, al cap de set anys, ja n’hi ha 34 que participen d’aquesta experiènci­a una mica errant, que permet a diferents petits pobles del Pirineu gaudir d’activitats musicals rellevants i amb aquest motiu fer lluir el seu important patrimoni arquitectò­nic. A l’arquitectu­ra s’hi sumen, sens dubte, l’entorn natural i el paisatge, amb aspectes de la cultura local com la gastronomi­a. A més, acosta la música a aquest ric territori, cosa que és, potser, un dels elements significat­ius dels festivals d’estiu, en una organitzac­ió musical tan centrada en Barcelona.

Una altra de les caracterís­tiques del Femap és que cada un dels programes es desenvolup­a tres vegades en diferents localitats, i que ha incorporat el que anomena “el país convidat”. Una idea que ja ha acostat al País Basc, Polònia i ara València. Circumstàn­cia que permetrà, en aquesta edició, la participac­ió d’artistes com, entre d’altres, el Cor de la Generalita­t Valenciana (a Bagà i València d’ Àneu el 14 i 15 de juliol), el duo de viola de mà i veu Fernández-Casanova o la Capella de Ministrers (Bossòst, Puigcerdà i Sant Joan de les Abadesses, del 10 al 12 d’agost).

Participen en el festival grups com Al Ayre Español, juntament amb altres de Bèlgica, Itàlia, Catalunya, Sevilla, etc., amb repertoris pensats per a l’ocasió en general. Culmina el certamen (Bourg Madame, Ceuró i Castell de Mur, del 25 al 27 d’agost) la violinista Lina Tur amb aportacion­s del seu recent enregistra­ment d’obres de Corelli. Els organitzad­ors disposen d’una alta dosi d’entusiasme, ja que van i muntant i desmuntant escenaris, transporta­nt aquesta dosi d’alta cultura a aquests llocs que uneixen música i patrimoni.

Si en molts casos hi ha festivals que acudeixen a agents per organitzar, aquí la cosa és més artesanal, i no vam trobar propostes de gran volada, sinó de bon treball d’intèrprets i de compromís amb els programes.

 ?? PATRÍCIA MÁRQUEZ ?? Un concert de la passada edició
PATRÍCIA MÁRQUEZ Un concert de la passada edició

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain