La Vanguardia (Català)

Amb l’u a la vista

“Aquest triomf em proporcion­a felicitat”, comenta Nadal

- ALFRED BELLOSTAS París. Enviat especial

La mida sí que importa. Stan Wawrinka, que ja es veia venir el desenllaç encara que va afirmar que s’havia recuperat totalment del desgast de la semifinal, ja reconeixia abans de la final que “en Rafa és el millor de la història a terra batuda, però també m’importa la manera com perdi, si no puc guanyar”. I ho va fer de forma cruel, immiserico­rde, davant un Nadal que va començar l’any com el novè del món i avui se situarà segon. Carlos Moyà avisa, ja, que “el número u és a la vista i cal pensar-hi. Però primer gaudirem d’aquest torneig i després veurem en què podem continuar evoluciona­nt i millorant. Crec que en Rafa és capaç de qualsevol cosa i en qualsevol superfície”.

Somrient, serè, feliç. Així es va presentar Nadal davant els periodiste­s que atapeïen la sala. “Aquest triomf em proporcion­a felicitat”, va comentar el manacorí, que va reconèixer que quan va acabar el partit va tenir una davallada d’adrenalina i es va emocionar: “Quan compleixes l’objectiu al torneig més important de l’any per tu, és normal que succeeixi això. Des de fora pot semblar tot molt fàcil, però han estat dues setmanes de tensió, nervis i emocions”.

Preguntat sobre si creu que en el futur algú l’imitarà, va respondre que “si jo ho he fet, un altre pot repetir-ho, però no sé si jo ho veuré”. En la seva anàlisi del que ha estat l’edició del 2017, va indicar que “he jugat molt bé des del principi, però no sé comparar això amb el que va succeir en altres edicions. Per mi, el més important és que estic jugant bé, tot i que l’inici de la final ha estat difícil per als dos pels nervis, i hem fallat diverses vegades.”

La possibilit­at d’atrapar Murray al capdavant de l’ATP “és una cosa bonica”, i va assenyalar que “fa temps que no jugo bé a Wimbledon i aquest any intentaré millorar, si els genolls em responen. Caldrà guanyar els dos primers partits, i després ja veurem”.

Les comparacio­ns sempre són difícils, però Toni Nadal creu que “en Rafa tècnicamen­t és millor que abans. El revés l’ha millorat molt, com el servei, sobretot el segon. Si compares, abans tenia més desimboltu­ra; el físic i la impetuosit­at de l’edat. Ara està a un molt bon nivell. En línies generals, parlant de totes les superfície­s, està per sobre del Rafael del 2008”. Segons la seva opinió, “aquesta victòria el reafirma una mica més i ens col·loca davant un estiu molt bo. Per nosaltres és important. La satisfacci­ó que un té després d’haver patit tants problemes els últims temps, i haver sabut capgirar la situació, és enorme. Al final en Rafael s’ha tornat a demostrar a si mateix que amb esforç i dedicació es poden aconseguir les coses”. “El tema del rànquing també ens il·lusiona força”, va concloure.

Wawrinka, per la seva part, va reconèixer que “abans de la final estava bé físicament. Però això no podria ser mai una excusa, perquè el partit s’ha decidit en només tres sets”. “La veritat és que en Rafa és un gran campió, i no té sentit compararlo ara amb Federer. Ha jugat de forma increïble aquestes setmanes, amb molta agressivit­at en tots els seus cops.”

 ?? ADAM PRETTY / GETTY ?? Sentida abraçada entre Rafa i el seu oncle i entrenador, Toni, que li va lliurar una rèplica del trofeu
ADAM PRETTY / GETTY Sentida abraçada entre Rafa i el seu oncle i entrenador, Toni, que li va lliurar una rèplica del trofeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain