La Vanguardia (Català)

Mitjapunte­s al poder

Iniesta, Thiago, Silva i Isco guien una Espanya que passa de gaudir a patir a Macedònia però continua líder

- CARLES RUIPÉREZ

El concert d’Espanya de final de temporada es va quedar a mitges. La selecció va passar de jugar a pler durant el primer temps a patir pel marcador a la recta final. En 45 minuts, la roja ho va brodar amb una aposta atrevida i dominadora. En els següents es va adormir, es va confiar massa, va especular i va estar a punt de costar-li car. Però la renda que havia aconseguit, que semblava escassa al descans pels mèrits contrets, va ser suficient per guanyar Macedònia i continuar liderant el grup de classifica­ció.

El 4-1-4-1 utilitzat té reminiscèn­cies de l’Eurocopa d’Àustria i Suïssa, on va començar el cicle d’or amb Luis Aragonés. Espanya va jugar amb quatre mitjapunte­s que tenien la missió de buscar escletxes en la defensa local mentre Diego Costa buscava les pessigolle­s als centrals. Les seleccions solen jugar amb un jugador creatiu, o pel cap alt dos, però Espanya en va alinear quatre. I quan Silva, Iniesta, Thiago i Isco van començar a carburar es van posar les botes, sobretot perquè fins i tot numèricame­nt la superiorit­at a la medul·lar era abismal, atès que Alba no parava d’incorporar-se a l’atac per donar profundita­t.

Tot i això, a les dues primeres centrades laterals de la roja no hi va arribar Costa ni cap altre rematador. Però es notava que Espanya es divertia amb el sistema pel qual va apostar el selecciona­dor.

A la tercera va arribar el gol. A Iniesta se li va encendre la bombeta i va veure un forat on aparentmen­t no hi havia res i va deixar una passada de vaselina per a la pujada del lateral de l’Hospitalet, que va fer la passada de la mort. A l’àrea va rebre Silva, que es va girar amb una maniobra que va deixar petrificat el seu marcador i el seu xut amb la dreta, fluix, se’l va menjar Dimitrievs­ki. La finalitzac­ió va ser el pitjor d’una jugada exquisida, però el gol ja era al marcador.

Si ha calgut esperar al final del curs per veure el millor d’Iniesta, la veritat és que al malagueny del Madrid se li ha fet curta la temporada. Isco no va parar de demanar la pilota, de desequilib­rar i de provar el cacau. Igual era l’origen com era el final de les jugades. Tot i que el que li va sortir millor va ser crear el segon gol, amb un driblatge de croqueta a Ristevski i assistint Costa, que només va haver d’empènyer.

Però el concert va quedar a mitges. Després del descans semblava que la selecció espanyola ja tenia més el cap en el duel de setembre contra Itàlia. Els jugadors estaven més pendents de no rebre una groga que d’anar a buscar el tercer. Sobretot Piqué, Ramos, Busquets i Thiago, que estaven advertits de sanció. També n’estava Diego Costa, tot i que ja se sap que el davanter va sempre a la guerra, malgrat que Lopetegui s’esgargamel­lava des de la banda demanant-li que no protestés ni entrés a les provocacio­ns de Mojsov.

Potser la desconnexi­ó és l’explicació més plausible de com Ristovski va superar clarament en velocitat,

Si Iniesta va deixar la seva millor passada per a l’últim partit del curs, a Isco la campanya se li ha fet curta

a la sortida d’una sacada de banda, Sergio Ramos. El macedoni va arrencar al seu camp i es va plantar a l’àrea sense oposició per engaltar un violent cop amb la dreta que es va colar a l’escaire de De Gea. L’1-2 va fer saltar les alarmes a la banqueta espanyola. Però, encara que sembli mentida després de la primera part, Espanya no va xutar entre els tres pals fins al minut 85. Fins llavors, i amb un conjunt ple de jugadors baixets amb bon toc i pensat per dominar i crear molt de joc, les dues úniques aproximaci­ons clares van ser dues rematades de cap de Piqué des d’inmillorab­les posicions que van anar altes.

Només al final, quan Macedònia va anar a buscar l’empat a la desesperad­a, Diego Costa es va quedar dues vegades davant Dimitrievs­ki. Tot i que el davanter de Lagarto no va encertar, Espanya va poder respirar tranquil·la. 15 dies després de guanyar la final de Copa, els futboliste­s del Barcelona ja se’n poden anar de vacances. Aquest és el calendari de la FIFA.

Piqué, Ramos, Busquets,Thiago i Diego Costa van evitar la groga i podran jugar contra Itàlia

 ?? GEORGI LICOVSKI / EFE ??
GEORGI LICOVSKI / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain