La Vanguardia (Català)

El danès Fuglsang revolucion­a el Dauphiné i supera Porte i Froome

- Barcelona

Final inesperat al Critèrium del Dauphiné, però no es pot dir que inèdit. Per tercera vegada en les últimes quatre edicions l’última etapa va aportar canvis trepidants i un guanyador definitiu que no sortia amb el mallot de primer classifica­t.

La tercera jornada muntanyenc­a consecutiv­a va fer un tomb a la general: Richie Porte va perdre el lideratge, Chris Froome no en va treure profit i el tercer de la llista, el danès Jakob Fuglsang va imposar-se espectacul­arment.

A la meta del Plateau de Solaison, a 1.508 metres d’altitud (un final que no trigarem a veure en un Tour de França), Fuglsang va culminar una etapa rodona, seva i de l’Astanà. Va imposarse en solitari i va obtenir un minut i 15 segons sobre Porte, exactament el desavantat­ge que tenia a la general. Amb la bonificaci­ó pel triomf (10 segons), Fuglsang, nascut a Ginebra fa 32 anys, esdevé el primer ciclista danès a la relació de campions del Dauphiné.

La jornada, de només 115 quilòmetre­s però amb quatre ports de complexita­t alta, se li va començar a complicar a Porte quan es va trobar aïllat, sense companys i envoltat de tots els seus rivals. Un atac conjunt d’Aru (preparant el terreny per a Fuglsang) i Valverde va fer que Froome forcés el ritme de la persecució i Porte va quedar lleugerame­nt perdut en l’ascensió a La Colombière. El líder australià va perdre més temps en el descens, un dels seus punts febles, i mentre Froome tenia la col·laboració de Kwiatkowsk­i, ell s’ho havia de manegar tot sol.

La pujada final va ser una exhibició de Fuglsang, però també de Porte, que va recuperar temps i va anar esclafant tots els rivals: Froome (al final va perdre 21 segons respecte l’australià), Valverde (2m15s) i Contador (gairebé 3 minuts). Però no va poder amb el danès de l’Astanà, que va mostrar una solidesa prometedor­a.

Setè classifica­t del Tour 2013, Fuglsang mai no va acabar de confirmar aquell bon any, tot i que a Rio 2016 es va endur la medalla de plata en la prova en línia. Al Tour vinent, on compartirà la capitania amb Aru, haurà de confirmar el bon paper d’aquest Dauphiné, on ha guanyat dues etapes de muntanya. A la contrarell­otge, això sí, va perdre 1m19s amb Porte. “Seré pare poc abans del Tour i segur que això em donarà forces suplementà­ries”, va explicar ahir. “He aprofitat el treball de l’Sky. No m’ho pensava pas, que l’equip de Porte no pogués controlar l’etapa”, va declarar.

D’altra banda, el baix rendiment de Contador no és una bona notícia, encara que el ciclista de Pinto manté que no cal perdre la calma i que la forma arribarà quan sigui el moment. I el paper de Froome en aquest Dauphiné (ahir va tenir més ganes que resultats) indica que arribarà al Tour amb zero victòries. Això sí que és un fet inèdit.

 ?? PHILIPPE LOPEZ / AFP ?? Jakob Fuglsang, etapa i victòria final al Dauphiné
PHILIPPE LOPEZ / AFP Jakob Fuglsang, etapa i victòria final al Dauphiné

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain