La Vanguardia (Català)

Gestionar la memòria, administra­r l’oblit

- Sergi Pàmies

La promesa del “Barça triomfant” va néixer amb el nuñisme primigeni, que al final es va haver de posar en mans de Johan Cruyff. Fiscalment pressionat i actuant per sota (o per damunt) dels seus principis, l’holandès va liderar el canvi de caràcter futbolísti­c del club. 25 anys més tard de la gran fita d’aquella societat poc anònima (Wembley 1992) i marcada per la confrontac­ió dialèctica entre directiva i banqueta, en queda una memòria deformada per la mort prematura del seu profeta, pels antecedent­s penals d’un president que continua declarant-se innocent dels càrrecs pels quals va ser condemnat i, sobretot, per la nostàlgia.

El somriure de Josep Lluís Núñez a les trobades commemorat­ives és el millor resum d’un pacte no escrit que ha obligat a fer malabarism­es de protocol per transmetre la sensació d’unitat en un programa que, com als vodevils, ha permès fer compatible­s els vetos particular­s dels participan­ts sense que ningú s’hagi d’abaixar (gaire) els pantalons. De la festa del Camp Nou n’ha emergit l’efímer debat sobre si 28.000 assistents són el que mereix la grandesa de l’acte o si haurien estat el doble amb més mobilitzac­ió i convicció institucio­nal. La percepció pública de l’homenatge al Dream Team, però, no ha estat dolenta. En part perquè s’ha notat l’esforç transversa­l per subratllar la categoria presencial dels homenatjat­s i en part perquè, poc o molt, no s’ha fet sang sobre la relativita­t de l’assistènci­a i ha prevalgut l’espontaneï­tat d’una alegria aparentmen­t autèntica.

Quan la nostàlgia s’institucio­nalitza és fàcil arranar les arestes del passat i instaurar brots d’indulgènci­a corporativ­a només justificat­s per la resplendor de l’efemèride. Una prova: ahir, en una sobretaula entre culers, un afirmava que 28.000 espectador­s són molts perquè, tenint en compte el que passa habitualme­nt al Camp Nou, és mitja entrada. I un altre responia que 28.000 eren els assistents a l’acte presidit per Pep Guardiola per tornar a demanar un referèndum (sí o sí) i que semblaven molts més que els 28.000 del Camp Nou. La quadratura del cercle sobre l’aforament és secundària en relació amb la visibilita­t televisiva de la festa, que és el que realment importa a l’hora de mantenir la memòria factual i la casuística mercadotèc­nica de les aparences.

El Barça és més que un club no solament per ser el que és sinó també pel que li convé semblar que és en funció de les circumstàn­cies. I aquí el virtuosism­e del protocol ha estat digne del Vaticà: ha permès que els enemics irreconcil­iables coincideix­in el mínim possible, que es preservi un nivell d’homenatge prou digne per no semblar mecànicame­nt funcional i que es reparteixi­n els protagonis­mes comptant amb una col·lectiva cessió d’exigències i una generosa predisposi­ció que, em consta, va des del nuñisme recalcitra­nt al fonamental­isme cruyffista. En un context de celebració i d’aprenentat­ge d’una nova manera d’administra­r els èxits, la presència d’una minoritàri­a minoria social exigint la dimissió del president Bartomeu o el retorn d’Agustí Benedito com a xaman d’una moció de censura tan versemblan­t com aquell contestado­r automàtic indi de grotesca memòria electoral, suma o resta? Són elements dissonants inoportuns?

El virtuosism­e del protocol de l’homenatge al Dream Team ha estat digne del Vaticà

No. Al contrari: ens recorden la pluralitat d’un ens, el Barça, que viu de qüestionar-se permanentm­ent i de crear resistènci­es perdurable­s en una piràmide social marcada per l’elitisme social i econòmic de la cúspide i la reconsagra­da complexita­t de la base.

Ara que està de moda parlar del projecte Masia 360 (que encara no sabem si serà un cementiri d’elefants, un purgatori o un autèntic laboratori d’innovació) és un bon moment per reclamar, a banda d’unes bones escoles de jugadors i d’entrenador­s, una escola d’opositors i directius. A veure si, aprofitant la rica experiènci­a fratricida i jurídica del club, som capaços d’aixecar un planter que elevi el nivell i l’eficàcia de l’oposició actual i eviti la deriva d’imputacion­s i costos judicials (econòmics, d’imatge, socials) que tant ens perjudique­n i defineixen.

 ?? PAU BARRENA / AFP ?? Alexanco aixecant la Copa d’Europa a la festa de dissabte
PAU BARRENA / AFP Alexanco aixecant la Copa d’Europa a la festa de dissabte
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain