La Vanguardia (Català)

Els tècnics d’Hisenda demanen regular la tasca dels assessors fiscals El sindicat Gestha creu que la frontera entre l’elusió i el frau és mínima

- Barcelona

Els tècnics d’Hisenda creuen que alguns assessors fiscals són una peça clau tant en el frau que practiquen determinad­es grans fortunes com en l’elusió, pràctica legal que té com a objectiu pagar menys impostos servint-se de complexos sistemes financers. Per això, Carlos Cruzado, president del sindicat Gestha, recorda que “un tema que vam plantejar fa un temps és que hi hagués un estatut de l’assessor fiscal”.

Cruzado afegeix que “de la mateixa manera que tenim l’activitat dels auditors regulada, perquè té efectes en tercers, en el cas dels assessors fiscals hauria d’haverhi alguna cosa semblant, perquè, a més, donaria més seguretat jurídica als assessors mateixos, als clients i a les administra­cions”. Pel president del sindicat de tècnics tributaris, aquests assessors són els responsabl­es del disseny de complexes estructure­s societàrie­s. “La línia que separa l’elusió fiscal de l’evasió és molt fina. Ho veiem molt amb futboliste­s que inicialmen­t semblava que presentave­n esquemes legals i després s’ha vist que no ho són, com va succeir amb Messi.” En el cas de les grans empreses o els patrimonis alts, “intenten minimitzar la factura fiscal i, en molts casos, són els assessors els que plantegen qüestions al marge de la llei”.

Gestha és un sindicat atípic que defensa i representa un col·lectiu de 4.000 tècnics tributaris d’Hisenda però que, a més, opina sobre tot tipus de qüestions fiscals. Per quina raó? “Fa uns anys vam començar a fer propostes de millora en vista dels problemes que tenia l’Agència Tributària. Però van caure en sac foradat, i va ser llavors quan vam decidir sortir al carrer i fer públiques les nostres propostes”, respon Cruzado.

La petició d’una regulació més gran i el control dels assessors fiscals és una de les recomanaci­ons de Gestha que demana –com altres sindicats– més mitjans a Hisenda,

Els tècnics critiquen la falta de mitjans a l’Agència Tributària i demanen més recursos en la lluita contra el frau

especialme­nt per perseguir el frau. Sobre la proposta defensada per alguns experts de modificar el model d’Agència Tributària coercitiva i perseguido­ra del frau per una altra de més col·laborativa, Gestha creu que no es donen les condicions. “Aquest model és complicat d’implementa­r. És un model que l’Agència ha intentat, i per això es va crear el fòrum de grans empreses i el d’assessors fiscals. El cert és que el problema és que l’elusió i la planificac­ió fiscal de les empreses no va en aquesta línia de col·laboració. És impossible substituir aquest model per un de col·laboratiu, com el d’Austràlia, quan tenim un nivell de consciènci­a fiscal tan allunyada d’altres països.

Gestha creu que la lluita contra l’enginyeria fiscal es troba amb “el problema de la falta d’harmonitza­ció dels impostos directes; bàsicament el de societats”. Cruzado afegeix que “fa anys que parlem d’una base imposable comuna per intentar evitar tota aquesta elusió que utilitza els diferents règims fiscals de cada estat per buscar-ne els forats. Al final, tot el sistema per evitar la doble imposició s’ha convertit en un sistema per a la doble exempció, com afirma ara l’OCDE.”

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Carlos Cruzado, president del sindicat de tècnics d’Hisenda Gestha
ANA JIMÉNEZ Carlos Cruzado, president del sindicat de tècnics d’Hisenda Gestha

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain