La Vanguardia (Català)

Les llogadores de cotxes demanen més control del transport col·laboratiu El ‘rent a car’ creixerà fins a un 10% el 2017 pel turisme

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

La irrupció de nous models de negoci col·laboratiu en el transport de viatgers, que ha incendiat el sector del taxi i ha revoltat també el dels autobusos de línia, preocupa en un altre subsector: les llogadores de cotxes, el rent a car. Feneval, patronal que agrupa més de 400 empreses que tenen més del 70% del parc vehicles i el 80% de la facturació d’aquesta activitat a Espanya, reclama a les administra­cions més control d’aquestes iniciative­s per assegurar una competènci­a en igualtat de condicions i seguretat per als usuaris.

“No estem en contra que hi hagi més competidor­s, però cal assegurar que tots complim les mateixes regles del joc, que hi ha igualtat de condicions,” exposa Miguel Ángel Saavedra, president de Feneval. Això vol dir, detalla, que les noves empreses “han de complir amb les mateixes exigències fiscals, laborals i de seguretat”. Per això, la patronal es dirigirà a les administra­cions perquè controlin l’activitat, “de la mateixa manera que ho estan fent en altres sectors, com el del lloguer d’habitatges,” remarca Saavedra.

La seguretat viària és un altre dels arguments esgrimits per Feneval en relació amb aquests nous competidor­s. “La nostra flota té una forta rotació, el 70% es renova anualment i la mitjana d’antiguitat del parc és de dos anys”, explica el seu president, una cosa, assegura, que les iniciative­s que s’estan posant en marxa no poden complir.

Les empreses de lloguer són el canal de distribuci­ó més dinàmic de la indústria de l’automòbil

“Només n’hi ha prou amb veure quins vehicles s’anuncien”, explica Saavedra. “A més –afegeix–, els nostres passen revisions tècniques periòdique­s de les mateixes empreses, les que fixen els protocols de les marques”.

L’evolució de l’activitat del rent a car prevista per a aquest any és la millor dels últims cinc anys. Feneval preveu un creixement dels ingressos d’entre el 5 i el 10%. El sector està molt atomitzat. El formen més de 2.000 empreses que l’any passat van facturar en conjunt uns 1.500 milions d’euros. En total, ocupen més de 7.000 persones. L’excel·lent marxa del turisme està impulsant aquesta activitat. “Els bons resultats de la Setmana Santa ens fan pensar en un estiu molt bo”, valora Saavedra.

Aquest segment també contribuei­x al repunt de les vendes de cotxes. Al maig, les seves matriculac­ions van créixer un 18% respecte al mateix mes del 2016, i es van situar en 40.249 unitats, una alça molt superior a la de les vendes totals (sumant-hi les de particular­s i les de les empreses en general), que van ser un 11,2% més grans (126.411). En els cinc primers mesos de l’any, les llogadores van créixer un 12,5%, i van aconseguir un volum de 141.432, mentre que les vendes globals es van situar en 535.697, un 7,3% més. El rent a car suposa, en el que va de l’any 2017, el 26% del mercat.

La fiscalitat és un altre dels assumptes que preocupen Feneval. Al seu entendre, existeix una tendència “excessiva” a gravar el vehicle privat amb impostos mediambien­tals. “El cotxe està demonitzat, i no és l’únic que contamina –lamenta el president de la patronal–, no se li poden posar tantes taxes perquè el mercat no l’aguantarà”.

 ?? JAIME REINA / ARCHIVO ?? A Espanya hi ha més de 2.000 empreses llogadores, que facturen uns 1.500 milions anuals
JAIME REINA / ARCHIVO A Espanya hi ha més de 2.000 empreses llogadores, que facturen uns 1.500 milions anuals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain