La Vanguardia (Català)

La campanya d’estiu s’allarga fins al Nadal El sector pateix per trobar candidats que parlin anglès

- Barcelona

El turisme també estira el comerç i dispara l’ocupació al sector aquesta temporada. Grans grups de distribuci­ó com Carrefour o Mercadona reforcen les seves plantilles de cara a l’estiu amb més contractac­ió que la temporada passada. La consultora Adecco preveu que es signin 1,3 milions de contractes, un 12% més que l’estiu passat, amb forts augments als sectors relacionat­s amb el turisme, des del comerç a l’hostaleria, a més de la logística i diversos perfils profession­als en aeroports i serveis a línies aèries.

Carrefour contractar­à més de 6.700 persones aquesta temporada, segons va informar recentment, davant de les 6.000 persones que va contractar l’any passat a les campanyes d’estiu i Nadal. El grup francès de distribuci­ó assegura que els contractes “són per reforçar puntes de feina que es produeixen durant el període estiuenc”. De la seva banda, Mercadona augmentarà la seva plantilla en 7.000 persones, 2.000 més que en la temporada estival del 2016. La cadena valenciana es reforça per “l’increment de clients per l’arribada de turistes” i per cobrir les vacances dels seus empleats.

“El comerç de zones turístique­s és una de les grans fonts de creació d’ocupació en la temporada d’estiu”, apunta Raquel Izquierdo, directora de Servei d’Adecco Barcelona. Així i tot, des de la consultora de recursos humans revelen que cada vegada costa més de trobar els perfils que necessita el sector. “Per a zones turístique­s i llocs de treball de cara al públic, es demana una mica d’experiènci­a però, sobretot, idiomes”, relata Izquierdo. Aquest tipus de perfil es repeteix en sectors com l’hostaleria, ocupació a l’aeroport o en certes feines relacionad­es amb el transport o la logística. De fet, la demanda d’aquests perfils pot provocar que part dels treballado­rs prolonguin el contracte fins a la campanya de Nadal, sobretot al comerç. “Amb la millora econòmica i l’augment del turisme, preveiem que alguns contractes s’allarguin des de l’estiu fins al Nadal, perquè les empreses cada vegada més opten per conservar els empleats que funcionen”, explica la responsabl­e d’Adecco.

“Al comerç, una feina de temporada et pot obrir pas a una ocupació estable, perquè el sector valora qualsevol tipus d’experiènci­a prèvia i cada vegada dona més oportunita­ts”, explica Núria Bertran, directora d’Escodi, que imparteix formació especialit­zada per al sector. Bertran dibuixa el perfil del candidat a mantenir l’ocupació i emprendre una carrera al sector comercial: “Idiomes, formació i predisposi­ció”.

“El comerç cada cop busca més personal amb formació; la nostra

La UGT denuncia que es contracten joves per imatge en detriment dels majors de 45 anys

experiènci­a és que els joves preparats i amb alguna mena d’experiènci­a arrenquen aviat i evolucione­n ràpid”, afirma.

Els sindicats no són tan optimistes respecte a les expectativ­es del sector. “Els reforços de vacances a les zones turístique­s es limiten als tres mesos; hi ha establimen­ts que aquests tres mesos rendibilit­zen tot l’any”, expliquen des de la UGT Catalunya. El sindicat destaca que el comerç ha deixat de ser un sector refugi. “Les cadenes contracten joves per qüestió d’imatge; en general hi ha poques oportunita­ts de reinserir-se al món laboral per als més grans de 45 anys”, apunta.

Tot i que les empreses anuncien contractac­ions massives per a campanyes d’estiu o Nadal, destaquen des del sindicat, el cert és que “encara som lluny dels nivells del 2009, quan sectors com el comerç i l’hostaleria realment tenien problemes per trobar personal”. I denuncien que actualment, a l’hora de firmar convenis, “ens tornem a barallar per salaris mileuriste­s i per pujades superiors al 2%, mentre que el 2008 hi havia augments anuals del 5%”.

 ?? KIM MANRESA ?? Un centre comercial a Castelldef­els
KIM MANRESA Un centre comercial a Castelldef­els

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain