La Vanguardia (Català)

Els barcelonin­s situen el turisme com el primer problema en lloc de l’atur

L’afluència massiva de visitants es percep amb inquietud, però cau al desè lloc de les preocupaci­ons personals

- Barcelona

A la terra de les paradoxes, el turisme, l’activitat que durant els pitjors anys de la crisi va permetre a aquesta ciutat de no enfonsar-se, i que encara avui és un dels factors que expliquen que l’atur hagi caigut fins a nivells semblants als d’abans de la recessió, s’ha convertit en el problema número u de Barcelona per davant de l’atur, que ocupava aquesta posició des de l’any 2009. Aquesta és la percepció dels barcelonin­s que reflecteix el baròmetre de juny de l’Ajuntament, l’enquesta semestral a partir de 812 entreviste­s realitzada per l’empresa Gesop entre els dies 25 de maig i 7 de juny.

Sens dubte, es tracta d’una qüestió subjectiva, empesa per certs fets reals –la saturació tuqualifiq­uen rística d’alguns barris és més que evident, la pressió sobre els preus de l’habitatge també–, però engreixada per un discurs molt mediàtic alimentat des del govern local. Per això no és estrany que, en el mateix baròmetre, el turisme només aparegui en la desena posició de la llista dels problemes personals més greus dels barcelonin­s, una llista que, aquesta sí, continua liderant la precarieta­t laboral.

El sondeig municipal que ahir va presentar el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, situa, per primera vegada en la història, el turisme a dalt de tot del rànquing de problemes de la ciutat. Així ho identifica un 19 per cent dels entrevista­ts.

L’atur cau al segon lloc (12,4%) i el trànsit es manté en el tercer (7%). Completen el top 5 de les preocupaci­ons ciutadanes la gestió municipal (6,6%) i l’accés a l’habitatge (6,1%), un problema també de molta actualitat que està escalant posicions.

Respecte als problemes personals dels barcelonin­s, el més greu continua sent l’atur (20,2%), per davant dels problemes econòmics (9,7%) i els equipament­s i els serveis (5,8%). Només el 2,7 per cent dels entrevista­ts assenyala al turisme com la seva principal preocupaci­ó.

Els resultats del baròmetre van ser interpreta­ts ahir pel número dos de l’Ajuntament com un aval a la gestió que ha dut a terme el govern d’Ada Colau en la primera meitat del mandat. Els comuns estan convençuts que el discurs que els va portar a l’alcaldia el maig del 2015 ha fet forat, que han sabut connectar amb les inquietuds de molts barcelonin­s. Pisarello va destacar, en aquest sentit, que dos de cada tres entrevista­ts (67,1%) aproven aquesta gestió i que un 54,8% –el millor resultat des del març del 2004, quan governava un tripartit d’esquerres encapçalat pel socialista Joan Clos– la de bona o molt bona. Posats a fer comparacio­ns, cal dir que a mig mandat del convergent Xavier Trias (juny del 2013) el 68,7% dels entrevista­ts aprovaven la gestió

L’afluència massiva de visitants no és percebuda com un problema personal Dos de cada tres entrevista­ts aproven la feina feta pel govern municipal

de l’Ajuntament, si bé el percentatg­e dels que la considerav­en bona o molt bona era de 12 punts menys que la referida a l’actual govern de comuns i socialiste­s.

L’enquesta de l’equador del mandat confirma la tendència que ja s’apuntava en l’anterior baròmetre (desembre de l’any passat). Si les eleccions municipals se celebressi­n en aquest moment és molt probable que BComú tornés a ser la força més votada. Aquest sondeig de l’Ajuntament, com és norma de la casa, no mostra ni l’estimació de vot ni l’assignació de regidors, només la intenció de vot directa.

La formació que lidera Ada Colau es manté en primera posició, amb una intenció de vot del 15,7%, sis dècimes més que en l’anterior baròmetre i mig punt millor que el resultat (vot sobre el total del cens) dels comicis del maig del 2015.

Tot i això, la força emergent és, sens dubte, Esquerra Republican­a. Els independen­tistes recullen en aquest baròmetre de juny la intenció de vot més alta que ha registrat mai aquest partit en una enquesta de l’Ajuntament de Barcelona i, amb un 14,5%, pugen 2,6 punts respecte al desembre passat i continuen reduint la distància amb BComú. En definitiva, ERC, també a Barcelona, es beneficia del tsunami sobiranist­a per convertirs­e en una ferma alternativ­a a Ada Colau.

El que per a Esquerra sembla un camí de roses per al PDECat fa més aviat l’efecte d’un viacrucis. El refundat partit de l’exalcalde Xavier Trias es disputa la tercera posició, sempre en intenció de vot i sense cuinar els resultats, amb Ciutadans i fins i tot amb un PSC que, per fi, sembla que aixeca el cap. La principal força política de l’oposició a Ada Colau, que va tocar fons al baròmetre del desembre, recupera una dècima i se situa en un 5,9%, el mateix registre que el partit taronja i el PSC de Jaume Collboni. El soci minoritari del govern municipal guanya un punt en intenció de vot i, amb un 6%, es col·loca lleugerame­nt per davant de PDECat i Cs.

Una altra formació que no sembla que passi pel seu millor moment és la CUP. Els anticapita­listes, que van tocar sostre en les eleccions del 2015, quan van obtenir tres regidors, han anat caient i actualment no passen d’una intenció de vot del 2,4%, amb un més que probable transvasam­ent cap a BComú i, sobretot, cap a ERC.

Un cas a part és el PP, a qui aquest tipus d’enquestes sol castigar severament. En aquesta última, la seva intenció de vot és de només un 1,2% del cens, cosa que fa pensar que la tradició de vot ocult que caracterit­za als populars continua molt viva.

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, no hi ha grans novetats respecte al baròmetre d’hivern. El republicà Alfred Bosch torna a aconseguir la millor puntuació, amb un 5,3 sobre 10. També aproven l’alcaldessa Ada Colau i el seu predecesso­r en el càrrec, Xavier Trias, tots dos amb un 5,2, i el socialista Jaume Collboni, amb un 5, mentre que suspenen la cap de llista de la CUP, María José Lecha (4,8) i el popular Alberto Fernández (3).

Ada Colau va aconseguir la seva millor nota, un 5,8, en el baròmetre de juny del 2015, immediatam­ent després de les eleccions municipals en què va aconseguir la victòria.

Malgrat que l’enquesta, en línies generals, dona uns resultats satisfacto­ris per a l’actual govern, augmenta la percepció que l’últim any la ciutat ha empitjorat. Aquesta és l’opinió expressada pel 40,9% dels entrevista­ts.

Per la seva banda, el percentatg­e dels que sostenen el criteri contrari i veuen Barcelona millor que fa un any és una mica inferior, del 35,6%. Està més estesa, en qualsevol cas, l’opinió que Catalunya i Espanya han empitjorat: així ho creuen el 41,2% i el 57,2% dels entrevista­ts, respectiva­ment.

BComú millora la seva intenció de vot, però Esquerra continua llimant diferèncie­s

TRIPLE EMPAT La remuntada del PSC li permet situar-se al nivell de Ciutadans i del PDECat Quatre de cada deu entrevista­ts creuen que Barcelona avui és pitjor que fa un any

Bosch és el líder municipal més ben valorat, superant Trias, Colau i Collboni

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ROSER VILALLONGA ?? Una de les imatges més habituals de Barcelona
ROSER VILALLONGA Una de les imatges més habituals de Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain