La Vanguardia (Català)

El gihadista de Madrid: “És igual que siguin nens, aquí serà pitjor”

El jutge envia a presó Rachid el Omari, un dels tres detinguts dimecres

- Madrid

Rachid el Omari, un dels tres gihadistes detinguts dimecres a Madrid, tenia la intenció de cometre atemptats, segons les converses gravades recollides a la interlocut­òria del jutge Ismael Moreno, que el va enviar ahir a la presó.

El jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno va enviar ahir a presó Rachid el Omari, un dels tres gihadistes detinguts dimecres a Madrid. La interlocut­òria en què el magistrat pren aquesta decisió conté dades molt concretes sobre la disposició del detingut a dur a terme atemptats. La Policia va dir quan el va detenir que ell i dos capturats més en la mateixa operació tenien informació sobre ensinistra­ment amb aquesta finalitat. Però el jutge afegeix moltes més coses i assegura que el Omari va dir en alguna de les converses que li van gravar sobre l’atemptat de Manchester: “Tant se val que [les víctimes] siguin nens, és el que es mereixen; aquí passarà una cosa pitjor”.

Rachid el Omari va manifestar durant la declaració davant el magistrat que no és un terrorista i que només consultava informació a internet, sense cap propòsit o objectiu concret. El detingut només va contestar a les preguntes de la seva advocada.

La Policia, al seu torn, va indicar que El Omari, de 32 anys i nacionalit­at marroquina, es passava moltes hores enganxat a l’ordinador buscant informació sobre grups gihadistes o conversant amb altres radicals. Després de la seva detenció, la Policia va informar que el perfil d’El Omari coincidia amb el dels autors dels recents atemptats del Regne Unit i Bèlgica. Havia guardat un bon nombre de documents i manuals sobre terrorisme gihadista. Per exemple, dos de titulats Manual per al terrorista suïcida o Manual per a la gihad electrònic­a. Aquests documents tracten sobre preparació ideològica i sobre accions de martiri. El jutge conclou que El Omari està integrat en una organitzac­ió terrorista i fins i tot en via de planificac­ió d’un atemptat terrorista. En una de les seves converses, a part de l’esmentada frase sobre Manchester, preguntava: “Tu sabries fabricar una bomba?”, i s’interessav­a pels materials necessaris per confeccion­ar-la.

Rachid el Omari també deia que estava en condicions d’executar un “infidel” tallant-li el cap. Fa pocs dies la Policia el va seguir mentre recorria llocs considerat­s emblemàtic­s “en actitud vigilant, seguint un itinerari ple de mesures de seguretat i de pràctiques d’observació sobre aquests llocs”.

Aquest cas ha posat de manifest, tot i això, un nou cas de descoordin­ació entre les forces de seguretat. Rachid el Omari va ser detingut per la Policia, i s’ha sabut que la Guàrdia Civil el tenia sota vigilància des de feia diversos mesos. D’aquesta manera, la Policia va demanar fa pocs dies autoritzac­ió al jutge José de la Mata per intervenir un telèfon, quan el també magistrat Ismael Moreno dirigia una investigac­ió sobre el mateix grup. La portaveu de la Fiscalia de l’Audiència, Dolores Delgado, va dir sobre això que ja està en marxa un pla de coordinaci­ó entre instàncies judicials.

Finalment, ahir va ser detingut a Melilla un home d’origen marroquí i nacionalit­at danesa presumptam­ent implicat en una xarxa de captació i finançamen­t del terrorisme gihadista mitjançant un entramat societari.

El detingut tenia manuals d’adoctrinam­ent ideològic i de preparació al martiri

 ?? DANI DUCH ?? Agents de la Policia després de l’escorcoll del pis de Madrid on dimecres van ser detinguts tres gihadistes
DANI DUCH Agents de la Policia després de l’escorcoll del pis de Madrid on dimecres van ser detinguts tres gihadistes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain