La Vanguardia (Català)

L’incendi de Londres el va causar l’explosió d’una nevera

El Govern britànic preveu plans d’evacuació dels gratacels insegurs

- Londres. Correspons­al RAFAEL RAMOS

L’incendi de la torre Grenfell de Londres, amb un balanç provisiona­l de 79 morts, va ser provocat per l’explosió d’un frigorífic defectuós de fabricació anglesa en un apartament de la quarta planta, i la ràpida extensió del foc a causa d’un sistema d’aïllament i un revestimen­t de la façana que incomplien les normes de seguretat, segons l’informe de la policia.

Scotland Yard preveu la presentaci­ó de càrrecs d’homicidi contra una sèrie d’empreses i individus que podrien tenir responsabi­litat en la tragèdia, des de l’empresa administra­dora del gratacel fins als integrants de l’autoritat municipal del barri de Kensington i Chelsea, passant per la companyia Whirlpool, que fabrica els frigorífic­s de la marca Hotpoint com el que es troba en l’origen de l’incendi.

Un mínim d’uns altres catorze blocs d’apartament­s distribuït­s per tot el país (Londres, Manchester, Portsmouth, Plymouth...) –i un màxim de més de sis-cents– tenen capes d’aïllament i revestimen­t com el de Grenfell, i el Govern està estudiant un pla d’evacuació massiva dels seus residents que seria el més ambiciós des de l’etapa de la Segona Guerra Mundial, i la seva reubicació en hotels, cases i altres complexos d’habitatges populars la seguretat dels quals no plantegi en aquest cas interrogan­ts.

Scotland Yard ha fet una crida a totes aquelles persones que poguessin tenir amics o coneguts a l’edifici sinistrat perquè revelin la seva identitat, davant el temor que el nombre de víctimes fatals pugui ser superior a les 79 oficials a causa de la presència no registrada d’immigrants il·legals. Fins ara, tan sols 9 persones mortes han estat oficialmen­t identifica­des.

Encara que la policia ha determinat que l’alumini i altres components inflamable­s del revestimen­t de la torre Grenfell, que havia estat recentment renovada, incomplien les seves normes de seguretat, encara falta per determinar si el seu ús era estrictame­nt il·legal com en els Estats Units, Alemanya, Dinamarca i altres països de la Unió Europea, o no. La diferència és fonamental a l’hora d’establir responsabi­litats penals i indemnitza­cions als damnificat­s.

L’empresa Whirlpool es posarà en contacte amb tots els propietari­s de frigorífic­s del model que va provocar l’incendi per tranquil·litzar-los i els recordarà una sèrie de precaucion­s respecte al seu ús. Es creu que el propietari de

El Govern britànic preveu un pla d’evacuació massiva de tots els gratacels que siguin insegurs

l’electrodom­èstic defectuós és un taxista etíop de 44 anys, Behailu Kebede, que hauria sobreviscu­t al sinistre i tot just produir-se el succés va intentar avisar tants veïns com va poder.

L’empresa encarregad­a de la renovació del bloc sinistrat va fer servir el tipus de revestimen­t de la façana més barat, amb la qual cosa es va estalviar tan sols sis mil euros, i no hi va instal·lar extintors. Les alarmes d’incendi, si n’hi havia, no van funcionar. L’Ajuntament de Kensington i Chelsea, un dels més rics del país, disposa a les seves arques de 400 milions d’euros acumulats partint d’operacions especulati­ves.

 ?? FRANK AUGSTEIN / AP ?? La torre Grenfell, destruïda pel foc, no és l’única amb el revestimen­t perillós
FRANK AUGSTEIN / AP La torre Grenfell, destruïda pel foc, no és l’única amb el revestimen­t perillós

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain