La Vanguardia (Català)

L’Ajuntament detecta 200 casos de relloguer turístic il·legal

Airbnb demana disculpes a l’afectada de la Barcelonet­a i assegura que treballa activament per trobar mals llogaters

- Barcelona

El cas de la Montse Pérez, la dona que va ocupar el seu propi pis valent-se d’una reserva d’Airbnb després de descobrir que el seu llogater el rellogava sense permís, ha permès fer aflorar una realitat soterrada de Barcelona. Segons les dades de l’Ajuntament, del total d’expedients oberts contra pisos turístics il·legals, entre un 10% i un 15% tenen a veure amb els relloguers. Entre els mesos de gener del 2016 i abril d’aquest any, l’Ajuntament ha tramitat 2.015 ordres de cessament del lloguer que desenvolup­aven un ús turístic il·legal. Això representa entre 200 i 300 casos de relloguers il·legals. En aquestes situacions, l’Ajuntament envia una notificaci­ó al propietari de l’immoble informant-lo que inicia un expedient contra ell, i després aquest ha de demostrar que el relloguer és obra del seu inquilí.

Els pisos fraudulent­s detectats estan exposats majoritàri­ament en plataforme­s digitals com Airbnb. Ahir aquesta companyia va emetre un comunicat per defensar-se de les crítiques que li han sorgit a causa de la inacció que van mostrar en el cas de Montse Pérez. Ahir, per primera vegada ,un responsabl­e de la companyia va trucar a l’afectada per disculpar-se per la seva actuació i comunicar-li les accions que estan emprenent per solucionar situacions com la seva. El responsabl­e de la companyia no es va deslliurar de les crítiques de Pérez, que va carregar contra la companyia pel tracte que havia rebut.

En el mateix comunicat, Airbnb subratlla que té un equip intern per intentar detectar usuaris que relloguen el seu habitatge, que en l’argot de la companyia anomenen “mals actors”, amb referència als amfitrions que contravene­n els termes d’ús del servei d’Airbnb. La companyia recorda, malgrat que l’Ajuntament té expedienta­ts 200 o 300 llogaters, que és “una plataforma molt gran i pot ser que sorgeixin alguns incidents com aquest”, que intenta contrarest­ar actuant “ràpidament per solucionar-ho”.

Malgrat les bones intencions que ha expressat Airbnb, la realitat és que hi ha grups que aprofiten per lucrar-se a través de la seva plataforma amb el relloguer turístic. Un dels exemples més clars va sortir a la llum arran del cas de la veïna de la Barcelonet­a, en què es percep una trama que té com a cap visible en Timur, un jove de 26 anys amb doble nacionalit­at xilena i russa. Fins ara La Vanguardia havia tingut coneixemen­t que l’home estava relacionat amb almenys cinc subarrenda­ments. Ahir en va aparèixer un altre cas, el de la Teresa. La dona assegura que va llogar el pis a en Timur l’abril passat i des d’aleshores només ha cobrat el primer mes. La història és un calc dels de la resta d’afectats. És impossible localitzar el jove. No respon al telèfon ni al WhatsApp. La propietàri­a va descobrir que el pis estava sent rellogat a Airbnb i va demanar a la plataforma que retiressin l’anunci. “No ens van fer cas”, explica la Teresa. La dona va denunciar la seva situació a la policia i a l’Ajuntament, que ha iniciat un expedient sancionado­r contra el llogater. La propietàri­a confia que al setembre podrà tornar a accedir legalment al pis.

Els afectats per la presumpta estafa d’en Timur mantenen converses per interposar una denúncia conjunta per la via penal confiant que acreditant que van ser víctimes d’un engany perpetrat pel mateix grup de persones se’ls podria perseguir penalment per un delicte d’estafa. De moment els Mossos asseguren que es tractaria de la primera organitzac­ió dedicada al relloguer de pisos de la qual tenen constància a Barcelona, perquè fins ara no s’ha detectat cap entramat com el que descriuen els afectats.

L’Ajuntament ahir es va solidaritz­ar amb els propietari­s afectats pels relloguers. Primer va ser la tinenta d’alcalde Janet Sanz qui va trucar personalme­nt a Montse Pérez per transmetre-li el seu suport i animar-la a adreçar-se a l’administra­ció si algú intenta intimidar-la. La segona va ser Ada Colau, que a través de Twitter va avisar Airbnb que “li posaran tantes multes com faci falta fins que deixi d’anunciar pisos il·legals” i va recordar que ja van imposar una multa de 600.000 euros a la companyia.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va insistir que l’Ajuntament continua obert a arribar a un acord amb Airbnb per regularitz­ar la seva activitat a Barcelona, però que per tancar aquest pacte hi ha una sèrie de línies vermelles que la companyia no pot continuar traspassan­t. Després va advertir que l’Ajuntament intervindr­à amb duresa mentre no es respectin els drets dels veïns amb actuacions al marge de la legalitat. “Hem doblat el nombre d’inspectors, posarem multes i animem la ciutadania a denunciar aquest tipus de pràctiques il·legals”, va dir l’alcalde accidental.

Els Mossos no tenen constància de grups organitzat­s dedicats al subarrenda­ment

Ada Colau avisa Airbnb: “Els posarem tantes multes com faci falta”

 ?? XAVIER CERVERA ?? Inspectors municipals dijous a casa de Montse Pérez
XAVIER CERVERA Inspectors municipals dijous a casa de Montse Pérez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain