La Vanguardia (Català)

Ester Bonet

Les editores combaten l’escassetat de biografies femenines

- CRISTINA SEN

COORDINADO­RA DE VIQUIDONES

Ester Bonet és la coordinado­ra de Viquidones, com Montserrat Boix de Wikimujere­s, que proven de donar el relleu que els correspon a les dones a la gran enciclopèd­ia global del nostre temps, la Viquipèdia.

Els dilluns a Madrid, els dimarts a Barcelona o una vegada al mes en diferents punts del País Basc. Des de fa un parell d’anys, diversos grups de persones acudeixen puntualmen­t a la seva cita, aquí i a moltes altres ciutats del món, per editar la viquipèdia amb un objectiu comú: corregir l’enorme bretxa de gènere que existeix a l’enciclopèd­ia virtual més consultada del món. Amb més de 37 milions d’articles i gairebé 290 idiomes, l’espai que ocupen les dones és inquietant­ment breu. Les dades publicades l’últim mes indiquen que, en llengua espanyola, només hi ha una mica més d’un 18% de biografies dedicades a elles, i en català se situa en el 14%.

Percentatg­es baixos i similars als de moltes altres llengües del món que s’expliquen per la retroalime­ntació d’una manera de transmetre el coneixemen­t partint d’un biaix de gènere, de la desigualta­t. Un coneixemen­t transmès a través de la història pels homes parlant d’homes que, segons explica Ester Bonet, coordinado­ra de Viquidones, corre el risc de perpetuar-se. Per evitarho, les wikimujere­s i les viquidones han posat fil a l’agulla i els percentatg­es abans esmentats, tot i que encara són baixos, augmenten cada mes que passa.

La periodista Montserrat Boix és la coordinado­ra de Wikimujere­s a Espanya, i no per casualitat. Entossudid­a a potenciar el paper de les dones a internet i a les xarxes socials, fa uns anys va decidir llançar-se i va editar un perfil a la Viquipèdia. Es va trobar amb un sistema d’elaboració complex (avui ja ha canviat) pensat sobretot per a homes anglosaxon­s. A la viquipèdia cadascú escriu sobre l’àmbit que li interessa i beu de fonts ja existents, per la qual cosa la bretxa que ja hi ha es torna a traslladar a aquesta nova enciclopèd­ia. La biografia que va crear va ser esborrada, però Boix va continuar atenta al que passava en aquest megamon, entenent que, per fomentar la igualtat, més valia actuar al centre i no només a la perifèria, per on de vegades circulen els debats feministes.

La mateixa fundació Wikimedia es va adonar d’aquesta bretxa de gènere que s’estava enquistant, així com altres desequilib­ris culturals d’aquesta gran enciclopèd­ia mundial que es crea i recrea cada dia. Per això va decidir dur a terme algunes polítiques proactives, no només per potenciar les biografies de dones, sinó també per augmentar el nombre d’editores. Aquest és un altre dels cavalls de batalla, ja que el percentatg­e de dones que escriuen no arriba al 15%, i sense la seva mirada i la seva feina és difícil que les coses canviïn.

És enmig d’aquest context que es va crear fa dos anys Wikimujere­s, que es reuneix a Medialab Prado, mentre que a Barcelona, de la mà d’Ester Bonet, Aurelio Ruiz i Montserrat Boix, es va obrir el 2016 l’espai Viquidones a la Universita­t Pompeu Fabra (UPF). L’objectiu d’aquest col·lectiu és arribar a les 20.000 biografies en català abans que acabi el 2017, entenent que no s’actua amb criteris només geogràfics, sinó que també es tracta de traduir i ampliar els perfils de les dones referents a altres països.

L’espai de Viquidones a la UPF obre els dimarts de les 5 a les 8 de la tarda en un projecte al qual hi

Wikimujere­s i Viquidones es troben cada setmana per editar en grup

pot assistir tothom. La trobada física permet resoldre dubtes i plantejar debats, i és aquí on Ester Bonet, filòloga amb una llarga trajectòri­a al món de l’enciclopèd­ia, actua com assessora. S’elaboren llistes de dones les biografies de les quals falten en llengua catalana i castellana, o bé aquelles que ja estan en altres llengües però que s’han de traduir i ampliar. També es tracta d’introduir la perspectiv­a de gènere als articles escrits. Es recomana, per exemple, evitar qualificar les dones per la seva condició d’“esposes o filles de” –una cosa molt comuna- o no donar preeminènc­ia al seu estat civil, tal com es fa quan s’edita la biografia d’un home.

Wikipedia, on cada dia es produeixen uns 6.000 articles, encara no és un lloc còmode per a elles. Sue Gardner, exdirector­a de la Fundació Wikimedia, va analitzar les principals raons de perquè hi ha poques dones editant i va destacar, entre altres qüestions, que es troben amb un ambient misogin on s’han d’entaular llargues batalles en l’edició, ja que les biografies estan permanentm­ent obertes a la revisió. Ester Bonet recorda també que són elles les que normalment tenen menys temps i, per tant, menys hores per implicar-se en una tasca que és voluntària i requereix dedicació.

Els percentatg­es de biografies en funció de les profession­s radiografi­en el problema arrelat de la bretxa de gènere que aquests grups volen revertir. Les cantants represente­n un 47% del total d’aquesta professió i les actrius un 43%, mentre que en el món de la política elles només són un 10%. És evident que l’enciclopèd­ia recorre la història del món i que els homes han ocupat (i ocupen) bona part de l’espai públic. Però també hi ha hagut històricam­ent dones que han estat oblidades. En aquesta línia es va posar a treballar Montserrat Boix per rescatar les constituen­ts, les diputades i senadores que des de la legislatur­a del 1977 van ser les protagonis­tes del canvi democràtic a Espanya i de les quals amb prou feines s’havia parlat. Avui ja es poden consultar les biografies de Carlota Bustelo, Glòria Begué, María Teresa Revilla o Belén Landáburu.

Wikimujere­s i Viquidones estan fent un esforç per traslladar la importànci­a que les dones s’incorporin al món de l’edició per aconseguir “que l’enciclopèd­ia més gran no sigui tan sexista”. A més d’aquestes trobades presencial­s –també es pot escriure des de casa– s’organitzen el que han anomenat editatones. Són trobades de llarga durada en les quals normalment es treballa amb una temàtica concreta (art, arquitectu­ra, esport...) per incloure biografies de les dones que han destacat en el camp triat (veure informació adjunta).

Pot semblar escàs per influir en l’immens mar de la Viquipèdia, però s’avança. En una mica més d’un any, les biografies de dones en català han passat del 12,6% al 14.5%. Per debatre sobre això i intercanvi­ar punts de vista, els grups de dones viquipedis­tes de tot el món s’han donat cita aquest estiu a Mèxic al Wiki Women Camp. És la segona trobada mundial que s’organitza, cosa que posa en relleu que les dones han posat fil a l’agulla per assaltar l’enciclopèd­ia i ocupar el lloc que els pertany.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? WIKIPEDIA ??
WIKIPEDIA
 ??  ?? FONT:
Viquipèdia
LA VANGUARDIA
FONT: Viquipèdia LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain