La Vanguardia (Català)

Rafael Santamaría

Hisenda només ha recuperat el 3% de l’impagament recollit a la llista de fa dos anys

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

PRESIDENT DE REYAL URBIS

El rànquing de morosos presentat ahir per l’Agència Tributària continua copat per constructo­res i entre elles el deute més gran correspon a Reyal Urbis (363 milions), una firma que aquesta setmana ha anat a liquidació.

Un 20% dels deutors de la primera llista han desaparegu­t del registre publicat ahir

Han deixat d’estar assenyalat­s públicamen­t Pedrosa, Alves, l’Estudiante­s o el Joventut

En termes globals, la tercera llista de grans morosos, publicada ahir per l’Agència Tributària, mostra un traçat bastant estable. La llista, que recull el nom d’aquells que a 31 de desembre del 2016 devien més d’un milió d’euros a Hisenda, assenyala 4.549 empreses i ciutadans –en la primera llista, feta pública a finals del 2015, n’eren 4.855– i acumula un deute de més de 15.400 milions d’euros –15.600 milions fa un any i mig–. L’Agència Tributària no ha facilitat una xifra global de quants diners han aconseguit des de la posada en marxa d’aquesta mesura exemplarit­zant, només càlculs parcials. Fonts del fisc expliquen, per exemple, que 1.660 morosos inclosos a la primera llista han abonat en aquests últims dos anys 482 milions d’euros. És a dir, un 3% del deute que recollia aquest registre.

És cert que la lentitud en el cobrament d’aquests deutes està fortament condiciona­da pel gran pes d’empreses en concurs de creditors o liquidades. Així, 43 de cada 100 euros que deuen els grans morosos tenen a veure amb aquest tipus de processos.

Anant al detall i malgrat el predomini de la indigesta crisi del totxo (vegeu pàgina 52) i de noms que es repeteixen des que el departamen­t de Cristóbal Montoro va estrenar aquesta llista de grans deutors, també s’hi han produït entrades i sortides: entre els 508 nous morosos (un 11%), figuren rostres del món televisiu com Patricia Conde (1,2 milions de deute) i Kiko Matamoros (un milió), algunes firmes de les autopistes radials de Madrid en fallida (sumen 40,2 milions), l’empresa distribuïd­ora de begudes alcohòliqu­es Vittone 1842 (134,4 milions d’euros), Unipost (5,4 milions d’euros) o Abengoa (5,4 milions). D’altra banda, ja sigui per haver saldat el deute de forma total o parcial o bé per haver aconseguit ajornament­s, deixen d’estar assenyalat­s públicamen­t el pilot Dani Pedrosa i el futbolista Dani Alves, així com els equips de bàsquet Joventut de Badalona i Estudiante­s.

Segons l’Agència Tributària, el 20% dels contribuen­ts que apareixien en la primera llista de morosos, gairebé un miler, ja no es troben entre els noms publicats ahir. Si es compara amb la llista de l’estiu passat, se n’han esborrat 727.

I qui es manté? El rànquing de morosos continua encapçalat per constructo­res com Reyal Urbis (363 milions), Nozar (198 milions) i Aifos (98,6 milions), al costat de la companyia Oceanus Maritime (227 milions). També hi tornen a aparèixer Mario Conde (9,9 milions), l’expresiden­t de la patronal d’empresaris de Madrid, Arturo Fernández, la família Ruiz-Mateos (13,3 milions), el grup de comunicaci­ó Interecono­mia (13,1 milions), el productor de televisió José Luis Moreno (1,9 milions), el periodista Antonio Navalón (2 milions) o l’escriptor César Vidal (2,3 milions).

A més, l’empresari de la construcci­ó Agapito García Sánchez figura de nou com la persona que acumula un deute més alt amb Hisenda, amb un total de 17,03 milions d’euros (dos menys que fa un any). També hi destaquen els germans Ignacio, José, Federico i Rafael Serratosa Caturla (14,8 milions); l’empresari Eudald Domènech Riera (6,1 milions) i l’exjutge Luis Pascual Estevill (3,7 milions).

El gruix del deute recau en les empreses: 4.211 societats acumulen una factura fiscal impagada de ni més ni menys que 14.700 milions, davant els 700 milions que arrossegue­n 338 ciutadans.

Mentre es redueix el nombre d’esportiste­s morosos (només queda Milito), la llarga llista de clubs, especialme­nt de futbol, continua destacant per la seva longitud. No han complert amb els seus deures tributaris el Recreativo de Huelva, el Múrcia, el Mérida, la Unió Esportiva Lleida, el Salamanca, el Sabadell, el Castelló, l’Ourense, el Xerez...

En canvi, n’han desaparegu­t entitats públiques que van sorprendre fa un any pels seus comptes pendents amb Hisenda,com la Comunitat Autònoma de Múrcia i la Universita­t de Saragossa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain