La Vanguardia (Català)

Matar el missatger

La coalició que va trencar relacions amb Doha planteja un ultimàtum de 13 punts

- Correspons­al

L’Aràbia Saudita exigeix a Qatar el tancament de la cadena de televisió Al-Jazira i tallar els vincles amb l’Iran i amb grups terroriste­s com l’Estat Islàmic com a condició per aixecar l’embargamen­t diplomàtic i comercial.

Tancar la cadena de televisió AlJazira, tallar els vincles amb l’Iran i amb grups terroriste­s com l’Estat Islàmic (EI), Al-Qaida, el Hizbul·lah libanès –declarat terrorista per la Lliga Àrab–, tots els grups relacionat­s amb els Germans Musulmans, el Front Fatah al-Xam –nom adoptat el 2016 per la facció siriana d’Al-Qaida–, i posar fi a la presència militar turca a Qatar són part dels 13 punts de l’ultimàtum plantejat per la coalició encapçalad­a per l’Aràbia Saudita a Qatar com a condició per aixecar-li l’embargamen­t diplomàtic i comercial.

Fa unes dues setmanes els països de la zona, encapçalat­s per Riad, van provocar la crisi diplomàtic­a més important en dècades trencant relacions i imposant un embargamen­t a Qatar, acusant-lo de mantenir vincles amb una sèrie de moviments islamistes i amb l’enemic número u dels saudites: l’Iran.

El document exigeix a Qatar alinear-se amb els països àrabs en el camp militar, polític i econòmic. El ministre de Defensa turc, Fikri Isik, va manifestar: “La nostra base és turca però alhora preserva la seguretat de Qatar i de la regió”.

La coalició formada per l’Aràbia Saudita, Egipte, la Unió dels Emirats Àrabs i Bahrain, entre d’altres, acusa Doha de finançar el terrorisme, càrrec que Qatar rebutja. La llista d’exigències va ser lliurada per Kuwait, que està intentant mitjançar en la crisi, i assenyala que Doha té deu dies per aplicar-les. Al document no s’assenyala què els passarà als qatarians si no es compleix l’exigit, i reclama el pagament d’una suma no especifica­da de compensaci­ons per “la pèrdua de vides i altres pèrdues financeres provocades per les polítiques de Qatar”.

Fa pocs dies, el secretari d’Estat dels EUA, Rex Tillerson, va demanar a la coalició encapçalad­a per Riad que presentés a Qatar unes exigències raonables i pràctiques. Pel que fa a l’Iran, el document afirma que Qatar “ha de tancar les legacions diplomàtiq­ues a l’Iran, expulsar tot membre de la guàrdia revolucion­ària iraniana i dur a terme intercanvi­s comercials amb l’Iran només d’acord amb les sancions dels Estats Units”.

A Doha es veu l’ultimàtum com una humiliació, ja que Al-Jazira és un “gran canal de televisió per a un país petit”. Un dels seus responsabl­es, Haixem Ahelbarra, va dir: “La llista serà rebutjada per Qatar i Doha va declarar per endavant que estudiaria els ultimàtums només si s’anul·len les sancions i es descarta el tancament de la cadena. És una qüestió de sobirania nacional; no té precedents al món àrab i crec que provocarà una escalada encara més gran”.

El ministre d’Exteriors qatarià, Mohammed Bin Abdulrahma­n alThani, va declarar: “Qatar no dona suport a cap organitzac­ió terrorista”.

Un directiu de la cadena veu l’exigència com una humiliació i preveu que provoqui una escalada de tensió

Autoritats de Doha van declarar ahir a La Vanguardia que el lideratge del grup islamista palestí Hamàs ja no està establert al país; s’ha traslladat a Malàisia i Turquia. El país, que serà amfitrió del Mundial de futbol el 2022, afirma també que l’embargamen­t és un càstig per mantenir una política exterior independen­t que simpatitza més amb els principis de la primavera àrab. Ara per ara Qatar rep aliments de l’Iran i Turquia, i es planteja la tramesa de 4.000 vaques per mantenir l’abastament de productes lactis.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain